Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Zanimljivosti

Michelangelov kod u Sikstinskoj kapeli

Na freskama Sikstinske kapele Michelangelo je preko svojih crteža lansirao poruku, dakako, opet protiv Crkve i njezina protivljenja znanstvenom napretku
19. lipnja 2010. u 12:37 5 komentara 132 prikaza
Sikstinska kapela

Sada i Michelangelo, a ne samo Da Vinci, ima svoj kod. To otkrivaju američki liječnici Ian Suk i Rafael Tamargo, stručnjaci za neuroanatomiju. Na freskama Sikstinske kapele Michelangelo je preko svojih crteža lansirao poruku, dakako, opet protiv Crkve i njezina protivljenja znanstvenom napretku. Znano je kako je Michelangelo proučavao ljuska tijela da bi mogao što vjernije isklesati svoje likove, te je načinio i brojne anatomske crteže. Ian Suk i Rafael Tamargo su u najnovijem broju časopisa Neurosurgery objavili kako se na ferski koja predstavlja Boga nalazi i slika ljudskoga mozga. Na vratu i grlu Boga postoje nepravilnosti, a Ian Suk i Rafael Tamargo drže kako ih je Michelangelo namjerno načinio i tu naslikao ljudski mozak. Zatim na središnjem dijelu ogrtača je, navodno, nacrtana kičmena moždina.

Sikstinska kapela je izgrađena između 1475. i 1481., a Michelangelo Buonarroti ju je oslikao između 1508. i 1512.  Uvijek su se pokušavali pronači neki znaci na freskama ne samo Sikstinske kapele, nego i na drugima, kao što je Da Vincijeva Posljednja večera. Liječnik Frank Meshberger je 1990., na primjer, napisao u listu Journal of American Medical Association kako je Michelangelo naslikao i ljudski mozak čime je poručio kako je Bog stvarajući Adama dao čovjeku ne samo život nego i inteligenciju. Tim putem sada idu i Ian Suk i Rafael Tamargo. Zapravo, nije teško na svakoj slici "protumačiti" i neke njezine dijelove kao važne poruke, a one postaju zanimljivije ako su protiv Crkve.


 

Mary Donor Pavlović i Milan Pavlović
LJUBAVI BEZ GRANICA
Kako je Milan riskirao život i doveo Mary iz Sierra Leonea u Ljubuški
PRIPREMA VOZILA
Doznajte kako kvalitetno pripremiti vozilo za zimsku vožnju i osvojite vrijedne nagrade
  • -obrisani-:

    ....i što je pjesnik (novinar) htio reči? Mozak, ma najte molim vas, zar zbilja to dokazuje da na Saturnu pjevaju vrapci?!?!

  • cunt:

    Michelangelov kod u Sikstinskoj kapeli i ti si izgleda u išel u gumnaziju brinje

  • Agramer198:

    Good for Michelangelo! A sada bi bilo vemo lepo i veoma dobro kada bi ovi u Večernjaku mogli da pišu na hrvatskom. Mnogo srećan bi bio. Fala. (zaista ste postali sramotni sa svojim nepoštivanjem nas čitatelja, molim vas dajte lektorima ... prikaži još! posao ako ne znate pisati.)