Naslovnica Vijesti Hrvatska

Mi smo stali uz premijera Oreškovića, a ne uz HDZ i Most

Branimir Glavaš, Josip Salapić i Radimir Čačić govore o razlozima zašto su u petak glasali za vladu Tihomira Oreškovića
24. siječnja 2016. u 18:03 80 komentara 19701 prikaza
Branimir Glavaš
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/2

Potporu Vladi novog premijera Tihomira Oreškovića pružila su dvojica HDSSB-ovaca, Branimir Glavaš i Josip Salapić, ali i Radimir Čačić, šef Narodne stranke – Reformista. Nakon prospavane noći i kada su se slegli svi dojmovi o formiranju nove vlade, sva trojica tvrde da je to podrška samo Tihomiru Oreškoviću, a ne i HDZ-u i Mostu te kako će novom premijeru dati šest mjeseci prilike da se dokaže.

Nema pakta, samo naša volja

– Nismo podržali novu vladu, nego premijera Tihomira Oreškovića, a indirektno i njegov tim. Dakle, to nije podrška ni HDZ-u ni Mostu, već smo mandataru dali odriješene ruke da sastavi ekipu – objašnjava Branimir Glavaš stav svog HDSSB-a.

Uz njega, iz HDSSB-a u Saboru sjedi i Josip Salapić. Mandatar je, dodaje on, izabran, a Hrvatskoj treba Vlada. – Nismo secirali ni analizirali nijednog Oreškovićeva čovjeka, on će snositi odgovornost za njih ne bude li nešto štimalo – nastavlja.

Jasno su, nastavlja, dali do znanja da u Saboru ostaju oporba. Nisu ni u kakvoj koaliciji, nije bilo nikakvih kontakata, premijera su podržali, ističe, samoinicijativno. – Nema pakta, izričito je to naša volja. Dajemo mu potporu do proračuna, koji je prvi test i tada će se vidjeti u kojemu smjeru idu – navodi Glavaš.

Josip Salapić pak poručuje kako njih dvojica neće dići ruku za proračun ako on ne bude razvojni. – Ono što je dobro podržat ćemo, ono što nije nećemo – zaključuje Salapić.

Slično objašnjenje ima i Radimir Čačić. – Nisam želio unaprijed eliminirati mogućnost mandataru Tihomiru Oreškoviću da pokaže rezultate. A to kakvi će on i biti, vidjet će se u vrlo kratkom roku, već nakon prvih šest mjeseci, što je dovoljan rok za pripremu i pokretanje i najsloženijih projekata – sažeo je šef Narodne stranke – Reformista Radimir Čačić razloge zbog kojih je na glasovanju u petak podržao novu vladu.

Rok od šest mjeseci

Radimir Čačić prvo je najavio da će dati šansu Zoranu Milanoviću kao mandataru, no nakon što su pregovori između koalicije Hrvatska raste i Mosta propali, odlučio je, zajedno sa SDSS-om, s kojim je osnovao klub zastupnika, dati priliku Oreškoviću.

Odlučeno je da neće ulaziti u koaliciju s Domoljubnom koalicijom i Mostom. Podržat će, kaže, projekte i odluke koje će ocijeniti kvalitetnima, a pri tome će konstantno nuditi i svoje.

– U roku od šest mjeseci vidjet će se hoće li novi premijer biti lider koji je u stanju voditi Vladu ili će biti samo marioneta – kaže Čačić

No istovremeno on procjenjuje Tihomira Oreškovića kao ozbiljnog i odgovornog čovjeka, čovjeka koji je doveden da provede ozbiljne reforme.

– Pitanje je samo hoće li se Orešković uspjeti nametnuti politici, ali i još važnije – hoće li ga ona pratiti – ističe Čačić.

>>Potvrđena Vlada s 83 glasa za, izvršena primopredaja vlasti. Orešković: Idemo raditi

>>Ovo su novi ministri u Vladi Tihomira Oreškovića!

Elipso

 • carcarevacarski:

  ja bi zamolio gospodina glavasa da mi napise de bi ja mogo magistrirat u osjeku jer u zadnje vrijeme visoki hrvatski duznosnici ,politicari ,opcinski i policiski sluzbenici putuju i po 400 km na predavanja i svi magistriraju ,pa sam si ... prikaži još! mislil da bi ja stel jedan magisterij ako nije tajan puno zahvaljujem na informacijama

 • Avatar Pipl mus tras as
  Pipl mus tras as:

  kad bi UDBASI vratili sto su pokrali Hrvatska nebi imala duga vec bi imali 5 milijardi dobitka...izracunali su nasi strucnjaci...pa hajmo po te pare..

 • Avatar ČEPlN
  ČEPlN:

  pametna odluka