Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Na gradilištu Podravskog ipsilona

‘Mi smo bez plaća, 
a nema ni goriva 
za mehanizaciju’

Podravski ipsilon
Foto: Marijan Sušenj/PIXSELL
10.07.2014.
u 10:00

HAC: Upoznati smo s problemima izvođača, platili smo sve radove

Nad Podravsko-bilogorski ispilon, cestu koju prati valjda najviše afera od svih hrvatskih cesta, nadvio se novi crni oblak - radnici jednoga od izvođača radova, tvrtke Hidroelektra niskogradnja, upozorili su na neizdrživu situaciju na gradilištu kod Križevaca.

‘Lokalna kašnjenja’

- Na gradilištu smo oko tri godine, a problemi su počeli prije šest mjeseci, otkad smo na minimalcu od oko 2500 kuna. Ni takve plaće nismo dobili za peti i šesti mjesec, a mehanizacija rijetko radi jer nema goriva - rekao nam je sugovornik, koji je iz straha od sankcija zatražio da zaštitimo njegov identitet.

Prema njegovim riječima, radovi zbog toga kasne iako je vrijeme idealno.

- Iz uprave nas nitko ne ‘doživljava’, nemamo nikakvih informacija. Samo nam poručuju neka onaj tko nije zadovoljan uzme radnu knjižicu i ode - prenosi radnik Hidroelektre niskogradnje.

U Hrvatskim autocestama, koje su investitor u prvu fazu gradnje Podravsko-bilogorskog ipsilona, kažu da su “upoznati sa stanjem radova i problematikom gradilišta na Podravskom ipsilonu, uključujući i radove koje izvodi Hidroelektra-niskogradnja na dijelu kod Križevaca”.

- Registrirana su lokalna kašnjenja u dinamici izvođenja te je sukladno ugovoru zatražena nadoknada radova. Hrvatske autoceste aktivno sudjeluju u rješavanju svih problema na gradilištu, uključujući i eventualne probleme izvođača, a konačni rokovi završetka projekta nisu upitni. Hrvatske autoceste do sada su podmirile sve dospjele račune za izvedene i od nadzora prihvaćene radove - kazala je HAC-ova glasnogovornica Kata Kuprešak.

Politička autocesta

Do zaključenja broja, pak, nismo dobili objašnjenje iz Hidroelektre niskogradnje. Iz ureda glavnog direktora Rade Pilipovića poručili su kako je zauzet sastancima.

Iz poslovnih, pak izvješća te kompanije vidljivo je da nije u blistavoj situaciji, kao uostalom i drugi građevinari. Prihodi su joj sa 1,2 milijarde kuna u 2009. godini pali na oko 500 milijuna kuna lani, a lanjski gubitak bio je veći od 50 milijuna kuna.

Tvrtka je posao gradnje Ispilona dobila u grupaciji s Konstruktorom inženjeringom i Osijekom-Koteksom.

I vrapci na granama već znaju da je Ipsilon bio politički projekt Sanaderove i Friščićeve koalicije, a radovi su, bez potpisanih ugovora i bez osiguranog novca, otvoreni još 2009. godine na unajmljenoj parceli. SDP-ova Vlada prenamijenila je prometnicu iz autoceste u brzu cestu i investiciju će voditi Hrvatske ceste, ali HAC je najprije dužan dovršiti dionicu Gradec-Križevci. Rok je sredina iduće godine.

Komentara 1

VU
vulica
22:08 13.07.2014.

Dok se naućite da živite u sjevernoj a ne u sjeverozapadnoj Hrvatskoj dobit će te plaće a bit će i za gorivo. Balkanezeri su vam popili mozak.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije