Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Pozadina afere Šegon

Meta je Linić, a mrežu za njegovu smjenu plete ambiciozni i zavidni Maras

maras, linić
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Autor
Ivanka Toma
24.01.2014.
u 13:29

Maras, tvrdi jedan od naših sugovornika, "ruje" otkad je u Vladi. Obrušavao se na Čačića, a sad kad njega nema, "uhvatio" se Linića.

Meta je ministar financija Slavko Linić, a njegov pomoćnik Branko Šegon samo je kolateralna žrtva. Afera Šegon, kojom se trenutačno bavi Povjerenstvo za sprečavanje sukoba interesa, usmjerena je na pokušaj Linićeve smjene.

Teza je to koju smo čuli od više osoba iz SDP-a koje su u sukobe između Linića i ministra poduzetništva i obrta Gordana Marasa upućene sa svojih pozicija u vrhu stranke te pozicija u Vladi. U pozadini su, kažu, sukobi u Poreznoj upravi koji su kulminirali Linićevim inzistiranjem da se provede interni nadzor i utvrdi tko je odgovoran što se pogodovalo osječkom tajkunu Željku Bilošu i spriječilo blokadu njegove Osječke ljevaonice željeza i tvornice strojeva koja je trebala biti obavljena još u ljeto 2012. zbog naplate 27 milijuna kuna poreznog duga.

Teška narav

Marasovi napadi, kažu nam u SDP-u, samo su nastavak prijašnjih sukoba i nesnošljivosti koje u korijenu imaju Marasove velike ambicije i zavist. No, dok neki naši sugovornici ne vjeruju da je Maras pustio u javnost informaciju kako je poduzeće Linićeva pomoćnika Šegona dobilo povlašteni kredit preko HBOR-a, čime je Šegon zloupotrijebio svoju funkciju, drugi to uopće ne isključuju i tvrde da će se za određeno vrijeme sve rasplesti pa će biti jasno što su pravi motivi hitaca ispaljenih prema Liniću.

– To što radi Maras vrlo je nekorektno. Linić ga je godinama podržavao i otvarao mu šanse, ali on nikad nije zadovoljan – kaže nam jedan od sugovornika navodeći da Maras “ruje” otkad je ušao u Vladu. Najprije se, nastavlja, obrušavao na Radimira Čačića, a otkad je Čačić otišao, meta mu je postao Linić. Na pitanje zašto bi to činio, odgovara da je poanta u Marasovoj naravi koja teško podnosi da su drugi uspješniji i popularniji od njega.

Milanović neće arbitrirati

Drugi naš sugovornik navodi da treba zaviriti u povijest odnosa Linića i Marasa te podsjeća da je Maras do 2010. bio poslovni direktor SDP-a te da je očekivao kako će nakon pobjede Kukuriku koalicije na izborima on biti ministar financija, a ne Linić. Svoju šansu vidio je i u tome da je Linić pao u Milanovićevu nemilost nakon što je uoči izbora dao intervju u kojem je ustvrdio da predsjednik stranke ne mora biti premijer. Osobe iz stranke sklone Liniću kažu nam da je Maras trebao biti njegov pomoćnik u Ministarstvu financija, no Maras nije htio ni čuti za bilo što osim ministarskog mjesta. Budući da je Maras podržavao Milanovića kad je preuzimao SDP, premijer ima određenu naklonost prema njemu i takoreći mu je izmislio ministarstvo.

Gledano iz trećeg kuta, Maras kao ministar poduzetništva i obrta želi nadzirati kako HBOR dijeli novac i riješiti se Antona Kovačeva. Premijer Milanović, procjenjuju osobe iz SDP-a s kojima smo razgovarali, neće ulaziti u sukob Marasa i Linića ni arbitrirati jer to i inače ne radi u sličnim situacijama.

>>Kovačev: Policija je u HBOR došla samo zbog Šegona!

>>Linić: Policija je u HBOR došla zbog slučaja Šegon

Komentara 27

BU
bubimima
13:48 24.01.2014.

Uopće nije bitno tko je zakuhao aferu Šegon (Maras ili Milanović?). Činjenica je da je Šegon koristo svoj položaj (i Linićevo pokroviteljstvo) za privatnu korist, mimo morala (a vjerojatno i zakona), i da je dobio kredit o kakvome drugi mogu samo sanjati. A sve ovo dalje je skretanje s glavnog problema.

PK
puši kurac
14:39 24.01.2014.

mene baš veseli dok se štakori počnu glodat!!

HO
hordubal
13:55 24.01.2014.

maras ljubomoran na popularost i uspješnost linića?!, pa linić uopće nije uspješan, sad se samo frizirani podaci puštaju u javnost, pa većina zavarana misli da se uvodi reda u državu, a šegon je sam dizao kredite, nije mu ih potpisivao maras, a iskreno govoreći dovoljno je pogledaj samo jedan marasov intervju da čovjek zaključi kolika je vjerojatnost da je on sposoban zakuhati ovakvu kašu

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije