Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 104
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Predsjednik u odlasku

Mesićevu vojnu prijetnju Dodiku prenio i američki CNN

mesić
Željko Hladika/PIXSELL
Autori: vp/VLM, dai, jp
19.01.2010.
u 18:04

Mesić je izjavio da bi poslao HV da prekine koridor između RS i Srbije bude li referenduma o odcjepljenju od BiH.

Odlazeći predsjednik RH Stjepan Mesić “ruši sve oko sebe”. Na posljednjem svečanom primanju s hrvatskim novinarima, govoreći o problemu s Republikom Srpskom, izjavio je da bi, u slučaju da Milorad Dodik krene na referendum o odcjepljenju RS od BiH, “odmah vojskom prekinuo posavski koridor”. S obzirom na to da je ta vojska HV, kojoj je on još uvijek vrhovni zapovjednik, Mesićeva spremnost da “s Hrvatskom vojskom intervenira kod Brčkog kako bi RS onesposobio za postojanje” nije shvaćena tek kao pošalica.

Službenu izjavu za američki CNN dao je odmah i predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, koji kaže da su “uznemirujuće prijetnje čovjeka koji je političku karijeru počeo ratom i sada bi je ratom i završio”. Dodik ocjenjuje da je riječ o “klasičnom ratnohuškačkom zovu” te podsjeća da je Mesić još vrhovni zapovjednik vojske RH, “koja je usto još članica NATO-a”. Dodik stoga Mesića naziva i “lažnim mirotvorcem”.

I Nebojša Radmanović, srpski član Predsjedništva BiH, podsjeća da se Mesić proteklih 10 godina miješao u unutrašnje poslove BiH, uglavnom protiv RS, no da tek “ova zadnja izjava otkriva pravog Mesića kao političara i državnika”.

U proteklih nekoliko tjedana predsjednik Mesić poduzeo je nekoliko dvojbenih vanjskopolitičkih koraka koji su znatno otežali ionako loše hrvatsko-srpske odnose. Zbog njegova posjeta Kosovu predsjednik Srbije Boris Tadić ne želi doći na inauguraciju novoga hrvatskog predsjednika Ive Josipovića. Sada je ovom, de facto ratnom prijetnjom dodatno uznemirio susjedstvo RH.

U BiH nitko sada ne nalazi razumijevanja za tu Mesićevu izjavu, a Hrvati u BiH smatraju da je ovime “Mesić zaratio sa svima”. Tvrde da se Mesić miješa u unutarnje političke odnose BiH, a pamte mu da je optuživao pokojnog Franju Tuđmana upravo zbog toga te da je to bio navodni razlog Mesićeva raskida s Tuđmanom.

Ovim potezom, ako ne dođe neko objašnjenje, recimo da je riječ o nespretnoj pošalici, Mesić je uvelike ugrozio startnu vanjskopolitičku poziciju novog predsjednika Ive Josipovića. On će se sada morati i prije svog službenog dolaska na Pantovčak baviti “krpanjem” rupa između službenog Zagreba i Beograda. A Mesićev mandat traje još mjesec dana.

Ključne riječi

Komentara 386

OB
-obrisani-
21:06 19.01.2010.

Ako Stevo krene na srbe ja ću ga prvi pratiti.

MB
mr_brown
10:34 20.01.2010.

zamislite da naša država ima granicu od 1000 kilometara sa Srbijom, pa ko bi to branio?

balkanski špijun
18:42 19.01.2010.

putuj \" igumane\"

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije