Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 145
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
zadnja uporišta

Mesićeve veze s Gadafijem raščlanjivala je i Al-Jazeera

\'gadafi mesic\'
PIXSELL
05.09.2011.
u 20:00

Na vidjelo izlazi sve više dokumenata koji povezuju Gadafijev režim sa stranim političarima, tvrtkama i obavještajnim službama.

Mesićeve veze s Gadafijem, o kojima je prvi izvijestio Večernji list, zainteresirale su i Al-Jazeeru. Jedna od najutjecajnijih televizijskih postaja na svijetu prenijela je u svojoj emisiji “Pregled stranih novina” tekst Večernjeg lista objavljen 2. rujna pod naslovom “Gadafi financirao Mesićevu kampanju.” U svojim elektroničkim i pisanim medijima Al-Jazeera posljednjih dana posvećuje veliku pažnju Gadafijevim političkim poznanstvima, u čemu im pomažu i tajni dokumenti koje su pobunjenici zaplijenili u sjedištu Gadafijeve obavještajne službe u Tripoliju.

Oružje je našlo put

Al-Jazeera je u svojoj emisiji o Gadafijevim vezama s Mesićem citirala izjavu koju je za Večernji list dao predsjednik Libijske republikanske stranke Farag Abu Alesh, ali se osvrnula i na problem hrvatskih plaćenika u Libiji te Gadafijeve odnose sa Slobodanom Miloševićem. Ipak, nema samo Mesić neugodnosti zbog dokumenata koji na sve strane cure iz osvojenog sjedišta Gadafijevih obavještajaca, već skandali iz dana u dan potresaju i druge dijelove svijeta. Najnovija “bomba” otkriva da je kineska vlada Gadafijevu režimu gotovo do posljednjeg dana nudila pomoć pri naoružavanju vojnika i plaćenika. 
Prema ponudama nađenima u tajnim spisima, kineska državna tvrtka nudila je oružje i streljivo u vrijednosti od 200 milijuna dolara koje je trebalo biti prebačeno u Libiju preko Alžira i Južnoafričke Republike.

– Sada nam je jasno odakle je suvremeno naoružanje koje imaju Gadafijeve trupe. Ovaj posao gotovo je sigurno realiziran – kaže Omar Hariri, vođa Nacionalnog prijelaznog vijeća.

Vješali ga o kuke

Pokazuje se i da su zapadne obavještajne službe, pogotovo britanski MI6, imale vrlo razvijene odnose s Gadafijevom tajnom policijom. Tako se iz jednog dokumenta vidi kako su britanski obavještajci prije nekoliko godina tajno Libiji isporučili jednog disidenta koji je potom strahovito mučen.

– Tukli su me, vješali o kuke koje su mi zabadali u meso. Neprestano su me držali u tamnici. Nisam se oprao tri godine, a sunce nisam vidio godinu dana – kaže taj disident, koji se sada nalazi u redovima pobunjenika.

Ključne riječi

Komentara 40

PG
praseca gripa
21:14 05.09.2011.

Ne zanima nas ni Kina,ni Francuska,ni Italija,ali nas zanima Stipe Mesic! Njega treba do kraja razgolitit i skinut ga s nase grbace,pa nek i dalje zivi od Gadafija,najveceg **** danasnjice.

M3
Miške 3
14:00 07.09.2011.

Ma,raščlannjivao Goran Milić. Mora i on zaslužiti petro dolar. Kažu, prešao na is lam.

JA
jalnus
20:45 05.09.2011.

fuj

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije