Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Crna kronika

"Mesićev ček" u banci je čekao da ga netko dođe unovčiti

Dobrotvori kažu: 
Odmah smo ispunili formulare, poništili ček i potom napisali drugi.
03. prosinca 2011. u 14:00 189 komentara 146 prikaza
'426383'
Foto: ''
Pogledajte galeriju 1/3

Ček za gospićku bolnicu koji je Stjepan Mesić dobio u Australiji početkom 90-ih nije bio izgubljen u "velikom muvingu", kako se danas Mesić pravda pred hrvatskom javnosti! Taj je ček u banci čekao nekoga tko će ga unovčiti, a gospićka bolnica u jeku rata i razaranja nije ni znala kakvu je donaciju dobila iz Australije jer Mesić o tome u Gospić ništa nije javio.

To su rezultati daljnje istrage koju poduzima prva tajnica HDZ-a Australije Ina Vukić, koja je u javnost i izašla s novim detaljima o prikupljanju novca dijaspore i Mesićevoj ulozi, a o čemu piše i knjigu. Australske Hrvate posebno je zaboljela Mesićeva izjava da se njihov ček za gospićku bolnicu zagubio u "velikom muvingu". Jer istina je posve drukčija, za Mesića u najmanju ruku neugodna, a pitanje je i zašto se pravda "velikim muvingom". Jer Mesić navedeni ček nije dobio na večeri kad je dobio čekove za Hrvatski nacionalni fond te za svoje potrebe.

Razgovori s bolnicom

Ček za gospićku bolnicu dobio je od Ličko-senjske dobrotvorne zajednice u Sydneyu, o čemu svjedoči i dokumentacija koju nam je preko Ine Vukić proslijedio Vjekoslav Draženović, devedesetih aktivan u spomenutoj dobrotvornoj zajednici. Nadalje, Ina Vukić razgovarala je s Antom Lukacem iz Sydneya koji je bio rizničar zajednice. On je rekao:

"Mi smo Mesiću predali ček od 34.000 australskih dolara za gospićku bolnicu koncem veljače 1993., kada je Mesić bio na otvaranju konzularnih predstavništava i veleposlanstva RH u Australiji. Zamolili smo ga da ček preda u bolnicu u Gospić. Tada smo se u gospićkoj bolnici raspitivali jesu li dobili ček ili ne. Dugo nam se nitko odatle nije javljao, pa smo opet pitali i pitali. Prošlo je nekoliko mjeseci i uspjeli smo razgovarati s jednom gospođom iz gospićke bolnice koja nam je savjetovala da mi iz Sydneya pokrenemo potragu za tim čekom jer oni ništa o njemu ne znaju. Bio sam rizničar i otišao sam u Commonwealth banku u Sydneyu, u kojoj smo imali račun. Tamo su me dobro poznavali i počeli mi govoriti o zakonu ili pravilima bankarstva u Hrvatskoj. Naime, rekli su mi da je u Hrvatskoj tako da, ako netko položi ček u banku i nitko ga ne potraži, ne podigne, u banci stoji godinu dana, onda onaj koji je ček položio na banku ima pravo dignuti taj novac. Normalno, mi smo odmah ispunili formulare banke i poništili taj ček te izdali novi na istu svotu i poslali izravno na gospićku bolnicu, mislim početkom 1994. godine."

Ina Vukić razgovarala je i s Ivanom Jurićem iz Sydneya koji je tada bio tajnik tog društva. On je rekao da su Mesiću predali ček za gospićku bolnicu u veljači 1993. jer su mislili "da je Mesić pravi Hrvat, vjerujemo mu, dat ćemo mu da ponese ček"... Jurić nastavlja:

Pomoć od specijalca

– O čeku iz Gospića nismo ništa čuli i onda smo se raspitivali i raspitivali, ali bez odgovora. Onda smo nekako došli u vezu s jednim čovjekom iz Zadra koji je radio u policiji. Mislim da to nije bila obična policija nego specijalna, Ivan Vukić, mislim da se tako zvao. On se zauzeo da će istražiti gdje je taj ček završio i on nam je onda javio da je ček pronađen u jednoj banci u Zagrebu. Mi smo odmah pošli za tim da ček poništimo i izdamo novi za bolnicu i njima pošaljemo izravno – kaže Jurić. Ključna su pitanja zašto je taj ček bio položen u banci u Zagrebu, tko ga je položio, zašto je ondje stajao te zašto nije proslijeđen u Gospić.

Ček je mogao poslati i po zastupnicima i

Ček je mogao poslati i po zastupnicima iz Gospića

Zašto gospićka bolnica nije dobila ono što joj je Mesić trebao proslijediti? Hoće li Mesićev odgovor opet biti da je tada vladao \"veliki muving\"? Iz dopisa koje u posjedu ima Večernji list vidi se da ček koji je Mesić dobio nije došao na pravu adresu, što je u najmanju ruku sramota!

Zar je Mesiću bilo tako teško dostaviti taj ček gdje je pomoć bila potrebna? Imao je dosta ljudi oko sebe, pa i kao predsjednik Sabora mogao je ček jednostavno predati nekom zastupniku u Saboru iz gospićke regije. Ili je mislio samo na sebe?

Jedan od kandidata za ministra financija je Marko Primorac, bivši Kolindin savjetnik
BUDUĆI MINISTAR
Imovinska kartica Marka Primorca: Ima znatnu štednju i kredit s kamatom od 1,13 posto
Borba protiv umora
Borba protiv umora
Osjećate umor i teško vam se motivirati? Evo nekoliko savjeta da promijenite svoju svakodnevicu
 • Važna obavijest

  Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
 • jura 63:

  Cimbenik to si ti rekao

 • dkatica2:

  ovaj muving ---------------- treba tretirati kao ratno profiterstvo i zastare nema ------------------------------------------------------------------

 • neverane:

  Ko laže taj i krade,a ko krade taj i u....