Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ZAKON O KAZALIŠTIMA

Mesić: Zbog dobrobiti kazališta politika se ne smije gurati u njih

jasen mesić
Petar Glebov/PIXSELL
17.09.2013.
u 13:20

Dvije ključne izmjene zakona odnose se na proglašenje varaždinskog kazališta nacionalnim te na proceduru imenovanja i razrješenja intendanta zagrebačkog HNK

Oporba i struka danas su na saborskom Odboru za znanost, obrazovanje i kulturu oštro kritizirali novi prijedlog Zakona o kazalištima ustvrdivši kako je riječ o pokušaju rješavanja trenutne krize, a ne o odrazu strateškog promišljanja o problemu kazališta. Predsjednik sindikata hrvatskih glumaca Žarko Savić najavio je i podnošenje ustavne tužbe Ustavnom sudu jer oko ovih izmjena zakona nije provedena javna rasprava.

Dvije ključne izmjene zakona odnose se na proglašenje varaždinskog kazališta nacionalnim te na proceduru imenovanja i razrješenja intendanta zagrebačkog HNK. Prema novoj proceduri taj bi posao trebala raditi Vlada na zajednički prijedlog ministrice kulture i zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića, a ako se oni u sedam dana ne dogovore, imenovati ili razriješiti intendanta HNK Zagreb će Vlada uz mišljenje ministrice kulture.

HDZ-ov Željko Reiner rekao je da se ovaj zakon donosi samo zato da bi se varaždinsko kazalište proglasilo nacionalnim te kako bi se imenovao novi intendant HNK Zagreb. Prije ljetne stanke u zasjedanju Sabora, podsjetio je Reiner, članovi Odbora raspravljali su o drugačijem prijedlogu zakona.

- Taj je pokušaj propao, a sada nastupamo post festum jer HNK Zagreb već 17 dana nema rukovoditelja – komentirao je Reiner.

Njegov stranački kolega Jasen Mesić zamolio je kolege iz SDP-a da popričaju s bilo kime tko radi u kazalištu prije saborske rasprave o ovom prijedlogu zakona.

- Vjerujem da vam je svima stalo do dobrobiti kazališta, ovo nije stvar politike, kojoj stranci pripadaju ministri kulture, ovo je stvar teatra u Hrvatskoj. To je osjetljiva i zahtjevna tema koja traži dugotrajnu raspravu stručnjaka, tu politike ne smije biti – kazao je Mesić te pozvao kolege da se na ovoj temi ne guraju politička koplja već da presudi izvanstranački interes.

>> Bandić će moći birati intendanta HNK, ali odlučuje – ministrica

Nasilje nad HNK Zagreb

Laburist Branko Vukšić zamjerio je što se uopće nije saslušala struka pri pisanju ovog zakona. Smatra da varaždinsko kazalište ne zadovoljava niti jedan uvjet da bude nacionalno te da će zbog te odluke pasti kazalište, ali i publika.

- Prvi put u povijesti HNK Zagreb nitko ne vodi tu instituciju i zbog toga ćemo tražiti ostavku ministrice jer je ona kriva za to. I o kakvom dogovoru u roku od sedam dana govorimo, pa Bandića ne možete toliko dana dobiti na telefon. Ovaj prijedlog zakona je nasilje nad HNK Zagreb, nad Varaždinom te publikom koja je sve uskraćenija dobrih predstava – primijetio je Vukšić.

Odgovorio mu je zamjenik ministrice kulture Berislav Šipuš kazao je da ministrica nije kriva za činjenicu da trenutno nitko ne vodi HNK, jer je poslala šest poziva za razgovor zagrebačkom gradonačelniku Milanu Bandiću, no on se nije odazvao.

- Prošla intendantica trebala raspisati natječaj za svog nasljednika godinu dana prije isteka svog mandata, a to nije napravila, tako da rasprava o novom intendantu ne traje samo sedam dana već cijelu tu godinu – tvrdi Šipuš.

Predstavnik Sindikata djelatnika u kulturi Ivica Trubić kazao je da HNK Zagreb u 150 godina postojanja nije doživio ovo što sada njegovi zaposlenici proživljavaju.

Predstave čak i u ratu

- Mi sada ne možemo održavati predstave, pa čak i u ratu smo imali probe i radili predstave. Politika i hrvatska politička bahatost nas sprječava da radimo, to je nedopustivo. Nema tko potpisivati ugovore s glumcima i s drugim akterima u kazalištu – kazao je Trubić te kao primjer izdvojio pozive s Hipodroma, budući da ni konji ne mogu biti u predstavi bez ugovora.

Vitomira Lončar, direktorica znanosti teatrologije, također je poručila da varaždinsko kazalište nikako ne smije biti nacionalno jer to nije složena ustanova budući da nema ni baletni ni operni program.

- To je ad hoc odluka donesena zbog osobnog interesa, čista klijentelistička odluka. Sramota je i da suradnici HNK Zagreb rade bez ugovora, prošla uprava je trebala potpisati ugovore za ovu godinu – upozorila je Lončar te dodala da će srušiti ovaj zakon jer o njemu uopće nije provedena javna rasprava. Zakon je prošao na odboru s četiri glasa za i tri protiv.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije