Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 98
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
GOLANSKA VISORAVAN Predsjednik za Božić izvan Hrvatske

Mesić za blagdane s hrvatskim vojnicima

VL
Autor
Jasmina Popović
17.12.2008.
u 20:24

Predsjednik Mesić božićne će blagdane ove godine prvi put proslaviti izvan Hrvatske. Nakon službenog posjeta Siriji, 22. i 23. prosinca, put će nastaviti prema Golanskoj visoravni te će Badnjak i Božić provesti sa 95 hrvatskih vojnika koji su tamo u sklopu UN-ove mirovne misije.

Najveća hrvatska misija
– Riječ je o najvećoj hrvatskoj vojnoj misiji pod okriljem UN-a i drugoj po veličini uopće (najbrojnija je u Afganistanu, op. a.) i nije neuobičajeno da predsjednici države, osobito ako su istodobno i vrhovni vojni zapovjednici, obiđu trupe. Kako je predsjednikov posjet Siriji pao upravo prije blagdana, logično je da iskoristi prigodu i provede vrijeme s našim vojnicima na Golanskoj visoravni – objasnili su u Uredu predsjednika.

Kako se predsjednik Stjepan Mesić izričito zalaže da sve međunarodne vojne akcije budu pod okriljem UN-a, smatrajući da im tek to daje potpuni legitimitet, i ovaj posjet hrvatskoj vojnoj misiji, koja je u sastavu međunarodnih jedinica koje nadziru područje razdvajanja između Izraela i Sirije, imat će širu dimenziju od obilaska hrvatskih vojnika.

Mesić će vojnike obradovati i darom kako bi sve bilo u duhu blagdana. Kako doznaje Večernji list, planirano je da predsjednik vojnicima daruje dresove hrvatske nogometne reprezenatcije, što će, s obzirom na popularnost ‘vatrenih’, vjerojatno podići atmosferu i Božić na 20-ak stupnjeva Celzijevih – koliko bi se moglo tih dana na Golanskoj visoravni očekivati – učiniti još veselijim.

Mirovna misija na Golanskoj visoravni traje od 1974. godine i u njoj su trenutačno raspoređena 1043 pripadnika oružanih snaga iz šest država – Austrije, Indije, Japana, Kanade, Poljske i Hrvatske.

Prva postrojba Hrvatskih oružanih snaga upućena je u mirovnu misiju na Golansku visoravan u lipnju 2008. godine i tada je preuzela dužnost od slovačkih snaga, koje su u mirovnoj misiji bile deset godina.

Drugi hrvatski kontingent pod vodstvom pukovnika Vedrana Grublješića na zadatak je otišao 24. studenoga i tamo će ostati šest mjeseci, a planirano je inače da Hrvatska u misiji sudjeluje do 31. prosinca 2009. godine, nakon čega će Sabor odlučiti o mogućnostima produljenja, što će ovisiti o dogovoru s UN-om.

Vojnici na Kosovo
Sljedeći veliki angažman hrvatskih snaga u mirovnim misijama bit će na Kosovu, gdje će Hrvatska u sklopu UN-ovih postrojbi na raspolaganje staviti dva helikopetra i dvadesetak vojnika i tehničara.


Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije