Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 89
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
prijepori u srbu

Mesić: Ustaški je režim u 2. svjetskom ratu okaljao naše ime

mesić
Dino Stanin/PIXSELL
27.07.2011.
u 13:11

U Srbu je obilježeno 70 godina od ustanka naroda Like. Skup je osiguravalo stotinjak interventnih policajaca.

U Srbu je obilježeno 70 godina od ustanka naroda Like. Skup je osiguravalo stotinjak interventnih policajaca.

Na skupu u organizaciji Saveza antifašista sudjelovalo je petstotinjak antifašista i njihovih gostiju, među kojima su bili izaslanik predsjednika Ive Josipovića Predrag Matić, bivši predsjednik RH Stjepan Mesić i predsjednik Srpskog narodnog vijeća Milorad Pupovac.

Na istom mjestu kao i prošle godine okupilo se gotovo dvjestotinjak prosvjednika koji su uzvikivali da ustanak u Srbu nije bio partizanski nego četnički te da je prije 70 godina ubijeno mnoštvo hrvatskih civila na području Like i susjednih sela u BiH.

Bivši predsjednik Stjepan Mesić u svom je govoru istaknuo da je ustanak u Srbu bio partizanski i komunistički ustanak u Lici i da je četnika bilo tek oko Knina i Plaškog. Dodao je da je prvi partizanski odred bio u Brezovici kod Siska, ali da je prvi pravi partizanski ustanak bio u Srbu.

– Većina Srba u Hrvatskoj opredijelila se za partizane. Četnika je bilo u Kninu na takozvanoj tromeđi i nešto malo oko Plaškog. No, moramo se prisjetiti činjenice da su ustaše 1941. i 1942. godine sve one koji su se iz Zagreba, i ne samo iz Zagreba, digli protiv njihove strahovlade nazivali četnicima i banditima. Bitno je da se izbrisani datumi vrate i da povijest doista govori ono što se dogodilo.

Prosvjednike je Mesić nazvao političkim strašilima i rekao kako nitko tko je pobijedio u ratu ne može dopustiti da izgubi u miru.

Predsjednik Srpskog narodnog vijeća osvrnuo se i na jučerašnji dolazak HSP-ova izaslanstva u Srb.

– Antifašizam ne smije biti osporavan i vrijeđan, kao što to mnogi pokušavaju učiniti. Jučer su kod ovog mjesta pokušali počiniti oskvrnuće, pa i onih koji vjeruju u antifašističke vrijednosti. Ovdje je stanovit magistar jedan Srb nakon 70 godina odlučio biti protiv Srba i položio vijenac na kojem zloupotrebljava žrtve koje nisu trebale pasti prije ovoga ustanka, žrtve kojih je nama žao kao i svih nedužnih ljudi koji su pali nakon Drugog svjetskog rata i kojima smo se i mi spremni pokloniti, ali one ne smiju biti sredstvo za omalovažavanje strašnih žrtava koje su podigle ovaj narod na ustanak – rekao je Milorad Pupovac.

U vrijeme skupa antifašista prosvjednici su tvrdili da je riječ o četničkom skupu koji se održava na račun hrvatskog proračuna, nosili su transparente s natpisom Hrvatska, Vukovar, Škabrnja i druge.

– I spomenik koji nije partizanski nego četnički obnovljen je iz hrvatskog proračuna, a ovo nije ništa drugo nego slavljenje četničkog pokolja i protjerivanja Hrvata uz kozaračko kolo – rekao je jedan od prosvjednika.

Policija je cijelo vrijeme bila između prosvjednika i antifašista te mještana Srba, a Stjepan Mesić zaključio je da je ustaški režim u Drugom svjetskom ratu okaljao hrvatsko ime.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije