Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Mesić: Umjesto korištenja proizvodnih potencijala, gradovi grade trgovačke centre

03.02.2009.
u 12:33

Gradovi u regiji moraju surađivati u gospodarstvu bez protekcionizma, rekao je predsjednik Stjepan Mesić na prvoj međunarodnoj konferenciji "Promjene u gradovima".

Mesić je savjetovao da suradnjom pokušaju prebroditi krizu. Spočitnuo je da gradske uprave, posebno zagrebačka, proizvodne potencijale pretvaraju u trgovačke centre.

- Sve je u organiziranosti. Potrebna je veća djelotovornost uprave i administracije - kazao je Mesić.

Zagreb je zbog Vlade već dvije godine u recesiji
Zamjenik zagrebačkog gradonačelnika Ivo Jelušić rekao je danas da se glavni hrvatski grad već dvije godine nalazi u recesiji.

- Nijedna kriza i recesija ne može Zagreb pogoditi kao što nas je pogodila odluka Vlade o izmjenama zakona o financiranju lokalne samouprave zbog čega je grad Zagreb u protekle dvije godine izgubio dvije milijarde kuna - rekao je Jelušić na konferenciji "Promjene u gradovima" u Zagrebu.

Zadarski gradonačelnik Živko Kolega ustvrdio je da je dio zadarskog zaleđa razvijeniji od samog grada.
- Prometna povezanost je odlična, imaju vodu. Razvojem zaleđa rasterećujemo grad - kazao je Kolega. Rekao je da to ne može biti zasluga jednog čovjeka, misleći na stranačkog kolegu i ministra prometa Božidara Kalmetu, već vizije koju imaju od 1992. godine.

Dogradonačelnik Zagreba Ivo Jelušić doskočio je narodnom poslovicom da se lako Bogu moliti, pogotovo ako ti je Bog ujak.

Dekan splitskog Ekonomskog fakulteta smatra da je jedan od većih problema hrvatskih gradova usmjeravanje previše novca u infrastrukturu.

Treba ukinuti 400 općina i gradova
Aktualnu krizu treba iskoristiti za drastično smanjenje broja jedinica lokalne uprave, odnosno općina i gradova, smatra bivši ministar financija Mato Crkvenac.

Sada u Hrvatskoj imamo 576 tih jedinica, a trebalo bi ih ukinuti gotovo 400 što bi značajno smanjilo troškove velike i trome uprave, smatra Crkvenac.

Krizu treba iskoristiti da se to presiječe i smanji njihov broj na manje od 200 jer ih 30 posto ne može opstati. A mi idemo u lokalne izbore i ustroj države će se reproducirati u iduće četiri godine - nezadovoljan je bio Crkvenac na današnjoj konferenciji.


Mesić o kapetanu Draganu

Vjerujem da će doći do izručenja jer je Dragan Vasiljković iscrpio sve mogućnosti, bez obzira na dvije žalbe koje još može uložiti, rekao je predsjednik Stjepan Mesić. Naime, australski savezni sud u Sydneyju odbio je žalbu Dragana Vasiljkovića, koji se žalio protiv izručenja Hrvatskoj koja ga traži zbog sumnje da je kao zapovjednik srpskih paravojnih snaga u Hrvatskoj sudjelovao u ratnim zločinima protiv civila, hrvatskih vojnika i zatvorenika.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije