Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Mesić u Beču: ''Zajedno smo jači'' moto je i smotre i ulaska RH u EU

Bivši hrvatski predsjednik Stjepan Mesić posjetio je otvaranje 10. Međunarodne smotre folklora u Beču.
29. siječnja 2012. u 15:11 18 komentara 11 prikaza
Stjepan Mesić, Beč
Foto: VL

- Moto Smotre „Zajedno smo jači“ simboličan je i za ulazak Hrvatske u Europsku uniju - rekao je bivši hrvatski predsjednik Stjepan Mesić u subotu navečer na svečanom otvaranju 10. Međunarodne smotre folklora u Beču. Dodao je kako je ujedinjena Europa „značajan čimbenik mira jer isključuje rat kao sredstvo rješavanja sukoba“.

- Europa jeste i ostat će jedinstvo različitosti - istaknuo je Mesić zahvalivši organizatoru što ga je pozvao na proslavu 10. jubileja ove folklorne manifestacije koja okuplja sudionike iz različitih država, naroda i narodnosti.

Smotru je organizirala Austrijsko-hrvatska krovna udruga za obrazovanje, kulturu i socijalno „Anno 93“ iz Beča na čelu s Pericom Mijićem, a pokrovitelji su joj bili grad Beč i hrvatsko Veleposlanstvo u Austriji.

- Cilj Smotre u proteklih deset godina je bio prikazati tradicijske vrijednosti hrvatskog i drugih naroda s različitih strana svijeta i pomoći promicanju i očuvanju hrvatske kulturne baštine u Austriji - rekao je Mijić otvorivši ovu najveću i najposjećeniju folklornu manifestaciju hrvatskih iseljenika u ovoj alpskoj zemlji, nakon dojmljivog nastupa dječje folklorne skupine Anno93 i Šokadije iz Beča.

Veleposlanik RH u Austriji Gordan Bakota je čestitao udruzi „Anno 93“ na jubileju pohvalivši, između ostalog, njenu brigu za mlade naraštaje.

- Mladi su naša budućnost i briga za njihov razvoj je zadaća svih nas - rekao je Bakota ustvrdivši kako će Hrvatska kad uđe u EU „obogatiti je svojom mladošću, kulturom i tradicijom“.

Gradska vijećnica Beča za integraciju stranaca u austrijsku sredinu Sandra Frauenberger je istakla da je Beč mjesto doticaja raznih naroda i kultura koje su bogatstvo austrijske metropole. - Upravo je različitost veliki potencijal ovog grada koji uvažava sve doseljenike bez obzira na njihovu nacionalnu i vjersku pripadnost i putovnicu koju posjeduju -  ustvrdila je Fraunberger, napomenuvši da gradske vlasti Beča podupiru različitost, međusobno razumijevanje i toleranciju i protiv su svih oblika netrpeljivosti među ljudima.

Nazočne je pozdravio i makedonski veleposlanik u Austriji Georgi Filipov.

Na smotri je nastupilo 10 kulturno-umjetničkih društava i folklornih ansambala, i to Austrijanci, Bošnjaci, Hrvati, Makedonci, Srbi, Turci i Venezuelanke.

Pobjedio je hrvatski KUD Gorjanac iz Gorijana kraj Đakova. Drugi je bio KUD Stevan Mokranjac iz Beča, a treće su mjesto podijelili KUD Hrvata BiH u RH Rugvica iz Dugog Sela i KUD Makedonka iz Beča. U stanci je goste zabavljao sastav Ataru iz Budimpešte.

Nakon službenog folklornog, zabavno-glazbeni vrhunac manifestacije pripao je odličnom tamburaškom orkestru Lyra iz Osijeka, koji je goste zabavljao do ranih jutarnjih sati.

Kroz program su vodili Branko Uvodić i Jadranka Horešovski, a Smotru je snimalo nekoliko domaćih i stranih televizijskih kuća.

Poznati Hrvati slobodni zidari
SLOBODNI ZIDARI
Počeci masonerije u Hrvatskoj: Tko su bili poznati Hrvati masoni
Zaposlenici HEP-a na Advent Run utrci u Zagrebu
U EUROPSKOM VRHU
Podrška sportu i sportašima kao dio poslovne filozofije
  • wisdom:

    29.01.2012. u 15:47h zelnovo, tvoj komic ima mali feler, naime, ne odgovara istini. 29.01.2012. u 15:47h zelnovo

  • marko53:

    Pa jel moguće da ovo go.no još netko poziva?

  • zelnovo:

    Pa kada će više Mesić postati povijest. Umjesto da ga se stalno doživljava kao neizostavnu osobu u svakoj prilici ,pa i sada , treba malo proučiti sve njegova putovanja kod skupljanja pomoći 90-tih , polupraznih torbi , zaboravljenih čekova,.. , ... prikaži još!. , ali i njegovih 10 godina vladavine sa Pantovčaka