Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 24
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Mesić s Putinom: Zakasnili smo na projekt plinovoda Južni tok

putin mesić
Arhiva VL/Reuters
14.12.2009.
u 16:54

"Grobar Jugoslavije", kako su ga u Rusiji predstavili neki mediji zato što je bio posljednji predsjednik Jugoslavije, susreo se sa ruskim premijerom Vladimirom Putinom.

Svečanom večerom u Podmoskovju, u društvu s ruskim kolegom Dmitrijem Medvedevom, hrvatski predsjednik Stjepan Mesić danas je završio dvodnevni posjet Rusiji - peti i posljednji službeni kao predsjednik naše zemlje.

Susret s Putinom
"Grobar Jugoslavije" ili "veteran balkanske politike", kako ga predstavlja ruski RBK daily  (zbog svojedobne izjave "Ispunio sam zadaću – Jugoslavije više nema"), u Moskvi se tijekom dana susreo i s premijerom Vladimirom Putinom, pri čemu su novinari prisustvovali tek kratkom 'čavrljanju' za kamere.

Ruski premijer kazao je kako se tijekom posljednje četiri godine robna razmjena između dvije zemlje utrostručila i dostigla oko dvije milijarde dolara, ali je aktualna globalna kriza privremeno unizila trend. Putin je spomenuo i rast ruskih investicija u hrvatsko gospodarstvo, ali i ustvrdio da bi njihov obujam trebao biti veći.

Vjerojatno je dijelom i stoga na kasnijem obraćanju novinarima Mesić podsjetio na kontraverzne investicije ruskih poduzetnika na otoku Mljetu (dio prodanog zemljišta pripada Hrvatskim šumama) te kupnju krčkog hotelskog kompleksa Haludovo. Mesić je dao do znanja kako bi se mogao angažirati u rješavanju otegnutih sporova i iznalaženju kompromisa.

"Za realizaciju plinovoda baš i nema izgleda"
– Prije puta u Rusiju razgovarao sam s državnim odvjetnikom Mladenom Bajićem, koji mi je dao upute kako se ti sporovi trebaju rješiti – izjavio je Mesić.
Nikakvi službeni dogovori tijekom Mesićevog boravka nisu potpisani.

- Razgovor s Vladimirom Putinom bio je dosta dug. Zadovoljan sam njime, a uvjeren sam da je i Putin. Otvorili smo nekoliko ekonomskih pitanja koja bi mogla biti zanimljiva za obje strane. Spomenuli smo i projekt Gazpromovog plinovoda Južni tok (koji obilazi Ukrajinu, op. a.), ali samo nakratko. Mislim da za realizaciju te suradnje više baš i nema izgleda. Rusi već imaju dogovorenu trasu. Mi smo propustili ozbiljno razgovarati o tome u vremenima dok se još projektiralo Južni tok - izjavio je Mesić.

Dodao je kako je s Putinom razgovarao i o suradnji u brodogradnji.
- Postoje ruske tvrtke zainteresirane za partnerstvo u izgradnji ribarskih, a i svih drugih brodova. Nadalje, otvorili smo pitanje potpunog povrata klirinškog duga (prebijanje starog duga nastalog robnom razmjenom između SSSR-a i Jugoslavije, op.a.). Imamo pravo na povrat vrijednosti od još 100-tinjak milijuna eura, i ne znam zašto se to pravo još nije iskoristilo, tim više što su Rusi zainteresirani da se dug riješi – kazao je Mesić podsjetivši da nakon njega u Moskvu odlazi premijerka Jadranka Kosor. O tome se pisalo još od njenog susreta s Putinom u Poljskoj, a sada je i precizirano – Kosor će u Rusiju u siječnju.

Predsjednik u odlasku smatra da u Rusiji postoji veliki prostor za hrvatske građevinare (mostovi, autoceste, stanogradnja...), kao i u proizvodnji i distribuciji lijekova, elektroindustriji itd.

Suradnja s Rusijom "imperativ i privilegija"
Tijekom dana Mesić je održao govor u dvorani za primanje ruskog MVP-a. Naglasivši da je njegova politika uvijek bila usmjerena prvenstveno na suradnju i integraciju s Europskom unijom, ustvrdio je kako je uvijek zagovarao dobre odnose i izvan te regije.

Spomenuo je kako je on osobno uvijek bio protiv ideje američkih proturaketnih sistema u Češkoj i Poljskoj - plana koji je godinama mrljao odnose Rusije i Zapada, a od kojeg se odustalo tek useljenjem Barracka Obame u Bijelu kuću.

Mesić je Rusiju nazvao svjetskom velesilom, s kojom je suradnja "imperativ i privilegija". No konkretniju strategiju razvoja te suradnje (potkrijepljenu sporazumima) morat ćemo, čini se, saznati od poremijerke. Ili od novog predsjednika.

Komentara 112

PO
podravec
17:44 14.12.2009.

Zatrpajmo ovaj masonski sud ove godine sa još većim brojem čestitki našem junaku. Adresa:P.O. Box13888, 2501EW The Hauge, The Nederlands I ostali nači zatoćeni branitelji su na istoj adresi osim Darija Kordića, koji je premješten u Graz. Adr. Justizanstallt Arlau,, Herrgottweisgasse 50, A-8020 Graz, Austria.

TA
tarle1
17:44 14.12.2009.

cvrčak ... zašto se ne primiš nekog foruma kod svojih četnika, a ne smrdiš ovdje.

BT
bili-tartuf
17:39 14.12.2009.

cvrcko,..pa yebiga kada ste \"Vojnicki-narod \",..dok nima rata..., pa kukulele...bezanija....(cák ste i iz Decána zbrisali,..istina i Bugari tvrde da su Decáni-njihovi)...-:))-:))

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije