Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 90
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Reakcije na sramotne rezultate natječaja

Mesić: S brodogradilištima nešto nije u redu

mesić, pusić
Davor Javorović/VLM
01.10.2009.
u 13:35

Komentirajući odnose unutar HDZ-a, predsjednik RH Stjepan Mesić rekao je kako je rijetko koja stranka pošteđena iskri, no dobro je da se u javnosti pokažu i nesporazumi jer je i to dio demokratičnosti.

Dan nakon sramotnog otvaranja svega dviju pristiglih ponuda za kupnju nacionalnih škverova, gotovo su svi složni kako je to pravi fijasko privatizacije. U Saboru se danas čak potezalo pitanje trebaju li Vlada i svi uključeni u ovaj proces odstupiti sa svojih pozicija, budući da je riječ o igranju sa sudbinama nekoliko tisuća zaposlenih u škverovima.

Traži mandat odgovornih
HSP-ov saborski zastupnik Danijel Srb od premijerke Jadranke Kosor zatražio je da odlučno inzistira na stavljanju mandata na raspolaganje svih odgovornih za fijasko s natječajem.

– To je igranje sa sudbinama ljudi i hrvatskim gospodarstvom, bez ikakve vizije kako izići iz problema. Nemoguće je, nerazumno i neracionalno prodavati nekoliko brodogradilišta odjednom i očekivati uspjeh – ocijenio je Srb. Upozorio je da je zbog neuspjelog natječaja nepotrebno izgubljeno vrijeme, da im je smanjena konkurentnost i cijena.

– Nakon propalih natječaja za privatizaciju brodogradilišta, pravo je vrijeme da Vlada “pokupi kufere” – rekao je Damir Kajin (IDS). Ako se ne trgnemo, upozorava, 2010. suočit ćemo se sa stečajem škverova.

– Ministrima je lako jer će oni otići na “Malo vitra”, a kooperanti i radnici će na prosjački štap. Ako država preuzme sve dugove brodogradilišta koji iznose više od 17 milijardi kuna, državna će blagajna bankrotirati – tvrdi Kajin i napominje da će i drugi natječaj ići isključivo na štetu radnika i države.

Kooperanti s dobiti?
Predsjednik Stjepan Mesić danas se također osvrnuo na neuspjeli prvi krug privatizacije.

– Fijasko je samo dokaz da u brodogradilištima nešto nije u redu, i to ne samo ove godine. Ako su sva brodogradilišta, osim Uljanika, u gubitku, a svi kooperanti imaju dobit, onda nije teško procijeniti zašto se to događa.

Ekonomisti bi trebali napraviti analizu da se vidi nije li jedan dio preliven iz brodogradilišta u kasu kooperanata – kazao je. Dodao je kako ništa ne sumnja, no ako kooperanti imaju dobit, a oni koji daju posao ostvaruju gubitak, “onda je tu nešto čudno”.

– Ako se u natječaj išlo s invalidnom dokumentacijom, onda se mogao očekivati i invalidan rezultat – istaknuo je Mesić. Mnogo je zahtjeva za gradnju brodova, dodao je, a interes za ophodne i ribarske brodove pokazali su čak i Kubanci tijekom njegova nedavna posjeta toj zemlji. Europska komisija još nema stav o prvome krugu privatizacije hrvatskih brodogradilišta.

– EK još nije službeno izviješten o ishodima privatizacijskoga postupka hrvatske Vlade pa iščekujemo njezine poglede na iduće korake koje namjerava poduzeti kako bi taj privatizacijski postupak provela – priopćila je Maria Javorova, službenica za tisak u uredu europske povjerenice za tržišno natjecanje Neelie Kroes.

Ključne riječi

Komentara 53

ST
stefj
14:07 01.10.2009.

Evo, trebalo mu 10 godina da shvati...

RO
RobyRoby
14:05 01.10.2009.

A nije ni sa tebom nesto u redu

Avatar punkufer
punkufer
13:53 01.10.2009.

Najveći fijasko ove zemlje je Mesić. I stvarno nam se nije trebao dogoditi...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije