Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 84
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Posljednje obraćanje naciji

Mesić: Radio sam i protiv volje vlade koja nije imala hrabrosti da me slijedi

mesić
AFP PHOTO/PIXSELL
16.02.2010.
u 20:20

Turizam, ma kako važan bio, ne smije biti osnova gospodarstva jedne zemlje, jer je on po svojoj prirodi nesiguran izvor, poručio je predsjednik na odlasku.

Gospodarsku krizu nismo mogli izbjeći, ali smo se sasvim sigurno mogli bolje za nju pripremiti. Zvonio sam na uzbunu, upozoravao, ali oni koji su me trebali čuti pravili su se gluhi - izjavio je predsjednik Stjepan Mesić u večerašnjem oproštajnom obraćanju naciji uoči isteka drugog petogodišnjeg mandata na čelu države.

Obraćanje je iskoristio kako bi građanima, kako je rekao, položio račune za sve što je radio proteklih deset godina, naveo svoje zasluge, zahvalio građanima na podršci, ali i ukazao na probleme i nerazumijevanje s kojima se susretao tijekom svojih mandata na Pantovčaku.

Hrvatska nema koncept razvoja

- Večeras, na isteku mandata, mogu i moram reći da sam neke stvari doista radio sam, naravno s mojim suradnicima, ali bez podrške vlade, pa i protiv volje vlade koja nije imala ili dovoljno hrabrosti, ili političke vizije da me slijedi. Nama su cijelo ovo vrijeme nedostajali, a nedostaju nam na žalost i danas, cjeloviti, dugoročni koncept razvoja zemlje i razrađeni gospodarski model koji bi odgovarao našim potrebama i mogućnostima. I na to sam upozoravao, ulazeći čak u područje koje nije obuhvaćeno mojim ustavnim ovlastima, ali koje je životno važno za cijelu zemlju. S odazivom nisam zadovoljan. Da budem do kraja jasan: nezadovoljan sam - poručio je predsjednik na odlasku.

Mesić je rekao i kako su uzroci gospodarske krize, koja se poklopila s krajem njegovog mandata, dijelom uvezeni, a dijelom iz "domaće kuhinje" te je dodao kako smo i danas u situaciji da se nova zaduženja države smatraju uspjehom. "A ja se pitam, tko će i kako otplaćivati te dugove?", upitao se Mesić. S problemima se susretao i na svojim brojnim putovanjima u inozemstvo, na kojima je, kaže, pokušavao otvarati nova tržišta i privlačiti strane investicije u Hrvatsku, no "oni koji su trebali, nisu slijedili na odgovarajući način".

NATO, EU, Vijeće sigurnosti...

- Trgovina, prodaja i preprodaja ne mogu biti osnova gospodarstva jedne zemlje. A turizam, ma kako važan bio, to ne smije biti, jer je on po svojoj prirodi nesiguran izvor - poručio je predsjednik na odlasku.

Naglasio je svoje aktivnosti na području očuvanja antifašizma, u borbi za ljudska prava i prava nacionalnih manjina, depolitizaciji Oružanih snaga te u poboljšavanju odnosa prema nevladinim organizacijama za koje je rekao kako nisu neprijatelji države, kako su bile smatrane u prijašnjim vremenima, nego saveznik u borbi za demokratizaciju.
Među najveće vanjskopolitičke uspjehe Hrvatske kojima je osobno pridonio nabrojio je primanje Hrvatske u NATO, dovođenje zemlje pred sama vrata Europske unije te završeni dvogodišnji mandat nestalne članice Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda.

Vladavina prava i borba protiv korupcije

U pretvaranju Hrvatske u državu vladavine prava Mesić vidi značajne pomake, ali smatra kako još nismo došli do krajnjeg cilja. Pojačana borba protiv korupcije i organiziranoga kriminala u posljednjim mjesecima, kao i postojanje političke volje da se ta borba vodi navode ga, kaže, da s dozom optimizma gleda u budućnost. Predsjednik se zahvalio građanima na podršci te istaknuo kako ni u jednom trenutku nije svjesno ništa učinio kako bi iznevjerio njihovo povjerenje.

- Ako se večeras od vas opraštam kao vaš predsjednik, to ne znači da se opraštam kao vaš sugrađanin. Ostat ću aktivan, spreman da pomognem uvijek kada se za to pruži prilika. I u tome i dalje računam na vašu suradnju i podršku. Hvala vam još jednom na vašoj podršci i povjerenju i bit ćemo i dalje zajedno - zaključio je svoje obraćanje predsjednik Mesić.

Komentara 201

OB
-obrisani-
22:23 16.02.2010.

ds, Tuđman djelio bosnu sa milosevicem, pa dobro sad mi reci cije li je Sarajevo Hrvatsko ili Srpsko

OB
-obrisani-
22:24 16.02.2010.

Neki su surađivali sa cetnicima u jeku najzescih borbi...dijelili bosnu...likvidirali Blaza Kraljevica...pljackali ,rasprodavali, prezaduzivali...jedino svjetlo koje nam je malo sijalo,davalo kakvu takvu sigurnost..je bio stipe. Sad ce taj njegov niz nastaviti isto tako veliki covjek Josipovic. Zivjeo antifasizam, Mesic, josipovic, Pusic...

MA
marko53
11:38 17.02.2010.

Večernji napišite što smijemo pisati.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije