Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 181
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Hrvatski politički vrh u Dubrovniku

Mesić proglašen počasnim građaninom Dubrovnika

mesic
Foto: Petar Glebov/Pixsell
1/2
02.02.2010.
u 14:14

Cijeli državni politički vrh predvođen dvama predsjednicima – aktualnim Stjepanom Mesićem i budućim Ivom Josipovićem te premijerkom Jadrankom Kosor sastao se u Dubrovniku na tradicionalnoj sjednici Grada Dubrovnika.

Dubrovnik je danas bio središte hrvatskoga političkog života. Na tradicionalnu svečanu sjednicu Grada Dubrovnika, koja se uvijek priređuje na Kandeloru, dan prije obilježavanja feste svetog Vlaha i Dana grada Dubrovnika, došao je cijeli državni politički vrh predvođen dvama predsjednicima – aktualnim Stjepanom Mesićem i budućim Ivom Josipovićem te premijerkom Jadrankom Kosor. Predsjednik Mesić u Dubrovniku je bio i zato što ga je Grad Dubrovnik proglasio počasnim građaninom ovog grada za sve zasluge koje je Mesić imao 1991. godine u dolasku konvoja Libertas u tada okupirani Dubrovnik.

- Posebno sam vezan za Dubrovnik i posebna mi je čast primiti titulu počasnog građanina ovog grada. Uspješna obrana Dubrovnika i konvoj Libertas bitno su pridonijeli priznanju Hrvatske. No, nakon rata trebalo je razvijati suradnju sa susjednim zemljama i ja sam se, u vrijeme kada to nije bilo popularno, zalagao za to da se veze obnove. To je najbolja moguća razvojna perspektiva i za Dubrovnik i za Hrvatsku. Naš je interes da sve države u našem okruženju prihvate europske standarde – istaknuo je Mesić u svojem govoru prilikom preuzimanja titule počasnog građanina, a u jednom od svojih posljednjih istupa u funkciji predsjednika države Mesić se nije propustio osvrnuti na korupciju i krizu.

- Korupcija i kriza posljedice su manjka odgovornosti u političkom sustavu na mnogim razinama i u samom poimanju politike koja je postala sredstvo zadovoljenja osobnih interesa. Upravo su nas stari Dubrovčani učili kako se prihvaćanjem jedne funkcije prihvaća i odgovornost, a osobni interes ostavlja po strani. Borba protiv korupcije imat će uspjeha tek ako se prihvati reforma javne uprave – rekao je Mesić koji je nakon sjednice proglašen i počasnim članom Udruge dragovoljaca Hrvatske ratne mornarice.

Dok je Mesić primao to priznanje, premijerka Jadranka Kosor otvarala je novu operativnu obalu u luci Gruž.

- Kada se zna da je Dubrovnik treća luka u Mediteranu i deseta na svijetu po broju dolazaka cruisera, onda je ova investicija vrijedna 26 milijuna eura svakako važan ulog za budućnost. Ovim putem zahvaljujem Europskoj banci za obnovu i razvitak koja je pristala kreditirati ovaj projekt – rekla je premijerka Kosor na otvaranju, a još ranije se osvrnula na gorući problem Dubrovčana – nestabilno napajanje električnom energijom.

- Učinit ćemo sve da se više ne dogodi ono što se događalo nedavno. Danas, u 21. stoljeću, Dubrovnik ne bi smio imati problem u bilo kakvoj opskrbi, a kamoli opskrbi strujom koja život znači za biser turizma. Osobno ću bdjeti nad projektom koji predviđa u tri godine više od pola milijarde kuna ulaganja. Već će se ove godine uložiti 80 do 100 milijuna kuna, u sljedećoj 250 milijuna i ostatak u trećoj godini – istaknula je Kosor.

Dok su premijerka Kosor i predsjednik Mesić imali bogati raspored dužnosti u Dubrovniku, budući predsjednik Josipović svoj je dolazak iskoristio za još jedno druženje s građanima. Veliki broj Dubrovčana došao je pozdraviti Josipovića koji u Dubrovniku nije davao nikakve izjave.

Komentara 43

BD
bar dali
14:36 02.02.2010.

mafijasi si nazdravljaju...kuhana kost po obicaju uz casu mlijeka...

OB
-obrisani-
16:18 02.02.2010.

e dubrovcani proglasiti mesica pocasnim gradaninom je sramota on je najveca izdajica hrvata dubre partizansko

Avatar drInternet
drInternet
14:46 02.02.2010.

Sa svakijem lijepo sa nikijem pošteno. Harni narod Dubrovnika voljenoj vlasteli

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije