Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 118
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
U POSJETU BERLINU

Mesić: Priznajem, devedesetih sam podlegao atmosferi veličanja NDH!

mesić
Reuters
13.02.2010.
u 16:14

U svom današnjem predavanju u Institutu za jugoistočnu Europu u Berlinu Mesić je održao posljednje putovanje u inozemstvo i posljednji državnički govor izvan Hrvatske.

- U jednom razdoblju u Hrvatskoj se, kao kolateralna posljedica rata, pojavilo toleriranje falsificiranja povijesti. Uzor se tražio u zločinačkoj NDH. Pustili smo tada iz boce duha s kojim imamo još i danas posla. Moram priznati da sam se usprkos svom čvrstom antifašističkom opredjeljenju dao u nekoliko trenutaka zavesti tom atmosferom, osobito kada sam prikupljao novac za obranu među hrvatskim iseljeništvom - izjavio je predsjednik Mesić u svom današnjem predavanju u Institutu za jugoistočnu Europu u Berlinu.

Mislio je vjerojatno na epizodu u kojoj je s iseljenicima u Australiji zapjevao "Juru i Bobana". No, iz tog je iskustva, kaže, naučio da ne treba činiti kompromise sa svojim uvjerenjima jer te to kad-tad sustigne, a posebno mu je zadovoljstvo što mu hrvatski antifašistički borci, "koji bi na to imali najveće pravo, to nikada nisu predbacili". Svoje posljednje putovanje u inozemstvo i posljednji državnički govor izvan Hrvatske Mesić je iskoristio kako bi preko svojeg životnog puta dao i rekapitulaciju novije hrvatske povijesti.

Najavivši da odlaskom s funkcije ne odlazi iz politike, Mesić je rekao:

- Tih deset godina donijelo mi je još jednu spoznaju: funkcija, pa ni ona najviša, ne čini čovjeka, a ako podlegnete sirenskom zovu vlasti, na najboljem ste putu da prestanete biti čovjek i da se nakon silaska s funkcije nađete potpuno osamljeni, a ja, u to sam siguran, nakon 19. veljače neću biti ni sam ni osamljen. -

Institut za jugoistočnu Europu dodijelio je i nagrade hrvatskoj povjesničarki Mirjani Gross i švedskom novinaru i piscu Richardu Swarzu, suprugu književnice Slavenke Drakulić. Mesić se susreo i s Christianom Schwartzom Shillingom, bivšim visokim predstavnikom za BiH.

Ključne riječi

Komentara 217

AN
anteaus1
06:35 14.02.2010.

daj mi reci jesi li Hrvat i Domoljub kao ovaj gore ???? ili kao drug Josipovic senior ???????

AL
alapača
16:38 13.02.2010.

Malo tko je tada bio bez takvih epizoda, ako nikad onda dok nas neprijatelj gađao čime je stigao i dok smo sa zebnjem čekali naše s ratišta. Mesić je stamen čovjek, priznat će on toga još. A većina će muu opet oprostiti, jer je to i zaslužio.

OB
-obrisani-
17:45 13.02.2010.

Oće li ovaj više crknuti?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije