Naslovnica Vijesti Hrvatska

Mesić: Odbacivanjem sporazuma Hrvatskoj prijeti veća šteta

Sporazum treba potpisati, jer bi njegovim odbacivanjem nastupila veća šteta za Hrvatsku, smatra Mesić. Danas bi trebao razgovarati i s predsjednikom SDP-a Zoranom Milanovićem.
29. listopada 2009. u 13:17 219 komentara 1 prikaza
mesic

ZAGREB - Predsjednik Mesić izjasnio se danas da podržava arbitražni sporazum sa Slovenijom.

- Sporazum treba potpisati, jer bi njegovim odbacivanjem nastupila veća šteta za Hrvatsku - smatra Mesić.

Danas bi trebao razgovarati i s predsjednikom SDP-a Zoranom Milanovićem koji je jučer izjavio da prije sutrašnje konačne odluke želi čuti i Mesićevo mišljenje.

- Milanoviću ću reći svoje mišljenje, ali ne namjeravam ga ni u što uvjeravati - rekao je Mesić.

Hoće li to biti dovoljno da se predsjednik SDP-a prikloni mišljenju većine i podrži premijerku Kosor u Saboru, vidjet će se nakon sutrašnjeg sastanka.

HSP ne prihvaća arbitražni sporazum sa Slovenijom
Hrvatska stranka prava (HSP) neće prihvatiti arbitražni sporazum sa Slovenijom koji je premijerka Jadranka Kosor predstavila parlamentarnim strankama - kazao je na konferenciji za novinare zastupnik Danijel Srb.

- Možda je taj sporazum sa stajališta ulaska Hrvatske u EU povoljniji, ali s gledišta rješavanja graničnog spora sa Slovenijom nije - tvrdi Srb.

Kada je u pitanju dio sporazuma u kojem se govori o vezi Slovenije s otvorenim morem, Srb smatra da ovim sporazumom nitko nikome ne jamči teritorijalne ustupke, ali je za HSP problematično pravo koje dobiva arbitražni sud da odluči ima li Slovenija dodir s otvorenim morem ili prema otvorenom moru (odnosno pravo služnosti). 

- Na taj način bi obje Vlade izbjegle odgovornost o odlučivanju, jer se u tom slučaju obje strane obvezuju poštovati odluku toga arbitražnog suda - kaže Srb.

HSP je bio spreman podržati prvi plan Olija Rehna po kojem bi se suci arbitražnog suda birali iz redova sudaca Međunarodnog suda pravde u Haagu. Međutim, po drugom Rehnovu prijedlogu, ako se Hrvatska i Slovenija ne dogovore o sastavu arbitražnog suda, što je za očekivati, suce će imenovati predsjednik Međunarodnog suda pravde u Haagu, ali na prijedlog Europske komisije. Prema Srbu može se dogoditi da u tom arbitražnom sudu budu istaknuti pravnici, ali ne i stručnjaci za ovu problematiku, što je za HSP neprihvatljivo.

Elipso

 • Avatar punkufer
  punkufer:

  Ako Mesić nešto (bilo što) podržava to znači da je to loše za Hrvatsku i da to NE SMIJEMO napraviti. A tek kad se posavjetuje s istim takvim izdajnikom Hrvatske drugom Milanovićem... mora da će ispaliti nešto jako pametno.

 • adiafora:

  Sjeća li se još netko Franje Tuđmana? Ima li među kandidatima za novog predsjednika netko sličan njemu, koji neće kao Kukavica-ovaj poslije njega, biti bahat prema slabijima a kad su jači u pitanju biti manji od makovog zrna.

 • -obrisani-:

  Dok to podrzava gospodin Mesic,onda je i najvecem mazlumu jasno da je to protivno hrvatskim interesima.