Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 145
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Mesić Obami: Prepoznali su vašu inicijativu u vanjskoj politici

mesic
Arhiva VL
09.10.2009.
u 19:33

Drago mi je što je Odbor za dodjelu Nobelove nagrade prepoznao značenje i dalekosežnost inicijativa što ih poduzimate na polju vanjske politike - rekao je predsjednik Mesić.

Obradovala me vijest da Vam je dodijeljena Nobelova nagrada za mir za Vaše izvanredne napore u jačanju međunarodne diplomacije i suradnje među narodima. U ime građana Republike Hrvatske i svoje osobno najiskrenije Vam čestitam. Drago mi je što je Odbor za dodjelu Nobelove nagrade prepoznao značenje i dalekosežnost inicijativa što ih poduzimate na polju vanjske politike, a osobito povijesno značenje ideje o stvaranju svijeta bez nuklearnog oružja što ste je iznijeli u Pragu - piše u čestitci koju je predsjednik Mesić uputio američkom predsjedniku Baracku Obami.

- Barack Obama je čovjek koji je i Americi i svijetu ponudio nadu da svijet može biti drukčiji i premda tu nadu još treba opravdati, iskreno mu čestitam na Nobelovoj nagradi za mir - rekao je Ivo Josipović, predsjednički kandidat SDP-a.

- Odbor za dodjelu Nobelove nagrade za mir pravilno je prepoznao da je s američkim predsjednikom Barackom Obamom učinkovita multilateralna diplomacija i suradnja ponovno stekla središnje mjesto u međunarodnoj politici s naglaskom na uloge Ujedinjenih Naroda i drugih međunarodnih institucija - istaknula je premijerka Jadranka Kosor u čestitki koju je uputila danas američkom predsjedniku.  

- Hrvatska je tijesno surađivala sa Sjedinjenim Državama u Vijeću sigurnosti Ujedinjenih Naroda. Kao članica NATO saveza, radujemo se nastavku naše suradnje do kraja našeg mandata u promoviranju i zaštiti zajedničkih vrijednosti slobode, demokracije i mira - stoji između ostaloga u čestitki hrvatske premijerke.

- Radi se o dobroj odluci jer je Obama i u kampanji i nakon što je preuzeo dužnost pokazao da ima velik utjecaj na razmišljanje o ulozi velikih sila u svjetskoj politici. 'Mi Vam pružamo ruku koliko ste spremni otvoriti svoju šaku' - poručio je Obama na inauguraciji i tim se motom vodi i dalje, što pokazuje njegovo otvaranje dijaloga, ali i odustajanje od nuklearnog štita - komentirala je Vesna Pusić, predsjednička kandidatkinja HNS-a.

- To je nagrada poticaja budući da je njegov mandat prekratak da bi bilo poteza bitnih za čovječanstvo. Nobela Obami doživljavam kao jamstvo da neće promijeniti svoju najavnu politiku - rekao je Ivan Čehok potpredsjednik HSLS-a

-Ova nagrada je ohrabrenje za angažiranje svih koji mogu pridonijeti sigurnijem svijetu - kaže Jose Manuel Barroso, predsjednik Europske komisije.


Ključne riječi

Komentara 17

Avatar cros
cros
21:36 09.10.2009.

Što cigo prepoznaje, kad je u tunelu puna mraka i još mu sija petokraka, hahahaha!

Avatar pula125
pula125
00:18 10.10.2009.

Gadi mi se ova ulizivacko poltronska izjava naseg predsjednika.U svijetu gluposti jedna glupa izjava vise ,neznaci nista.Nobelova nagrada je postala NATO nagrada i ovo je udarac stvarnim borcima za mir u svijetu-

DU
Deleted user
11:01 10.10.2009.

A Stevan bi trebao dobiti novoosnovanu Nobelovu nagradu za izdaju vlastita naroda!!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije