Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 114
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
mesić u dnevniku 3

Mesić o donacijama dijaspore: Jedan ček izgubio se u "muvingu"

mesić (1)
Screenshot/Youtube
23.11.2011.
u 22:57

Stipe Mesić početkom 90-ih godina u Australiji je, kao HDZ-ovac, sprečavao "torbarenje".

Stipe Mesić početkom 90-ih godina u Australiji je, kao HDZ-ovac, sprečavao "torbarenje". Tako je, naime, kazao gostujući u Dnevniku 3 HTV-a. Mesić se osjetio prozvanim nakon što je procurila snimka iz 1992. koja bilježi kako Mesić prima, a zatim u džep sprema ček. Već nakon godinu dana, 1993. godine, utvrđeno je da čekovi australskih iseljenika na ukupan iznos od 150.000 australskih dolara nikada nisu stigli do banke. Gdje je nestao novac darovan Hrvatskoj za obranu, oružje, pomoć braniteljima, izbjeglicama...Mesić nije znao dogovoriti.

- Kako je išao ček za Hrvatski fond i obranu države, treba pitati onog tko je protestirao taj ček - kazao je Mesić dodajući:

- Drugi ček na iznos od 30.000 australskih dolara za gospićku bolnicu zagubio se u "velikom muvingu", a treći ček u iznosu od 50.000 australskih dolara namijenjen obnovi Sabornice dao sam Žarku Domljanu - rekao je Mesić.

Istaknuo je da je u Australiju poslan kako bi spriječio iseljenike da čekove olako predaju "u torbe".

Ina Vukić, HDZ-ova tajnica za Australiju 1992. godine, ponovila je da je dosad prikupila opsežnu dokumentaciju o novcu poslanom iz dijaspore koju uskoro namjerava objaviti u knjizi. Za Večernji list napomenula je, pak, da je nitko od hrvatskih institucija osim novinara u posljednjih deset godina nije pitao da pokaže tu evidenciju.

Komentara 106

Avatar NenadNikolicZagreb
NenadNikolicZagreb
07:30 24.11.2011.

Ček je poseban i siguran oblik novčane doznake gdje onaj tko ga je izdao može od svoje banke dobiti točnu obavijest kada je netko, u kojoj banci, gdje i tko je taj netko podigao novac. Apsolutno je jednostavno, za onogg tko je izdao ček, doći do tih podataka. Naprosto vidi na svom izvatku s računa kada se to desilo a detalje može dobiti u svojoj banci. Ovo su sve pripovjetke. Onaj tko je izdao ček neka iz svoje banke zatraži podatke ili pogleda da li je koji ček uopće unovčen ili nije. Te podatke, konkretne s mjestom vremenom i podacima tko je unovčio bi trebalo predočiti hrvatskoj javnosti. Kako za Australiju, tako i za SAD, Kanadu, Čile, Argentinu, Njemačku i sve druge zemlje gdje se prikupljao nolvac. Ni manje ni više, ako se želi doći do istine. Sve ostalo su insinuacije. Jednostavno pitanje je da li se želi saznati istina. Koliko se želi saznati svjedoče brojni ratni profiteri u svojim dvorcima po Hrvatskoj. Ne vjerujem da se istina želi saznati, ovo je samo činjenje dodatne štete HDZ-u u preizbornoj kampanji. Jer svi do jednog \"sakupljači čekova\" bili su dužnosnici HDZ-a i jedino te stranke. I sad se netko iznenada sjetio o tome pisati!

DA
darko9
12:57 24.11.2011.

čekovi su se zagubili prestrašno sve političare od 91-95 treba optužiti kao ratne profitere i ispitati porijeklo imovine

KO
konoplja
00:27 24.11.2011.

Vidi se da je prošao HDZ-ovu školu!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije