Naslovnica Vijesti Hrvatska

Mesić: Ne vjerujte Sanaderovim pričama, on je zlatousti pučist

Očito je nekome opet u interesu da Hrvatska bude izolirana, da se ne poštuju Ustav i zakoni. Neki zlatousti bi to očito željeli pa se zato i javljaju.
03. siječnja 2010. u 17:27 46 komentara 2 prikaza
stjepan mesić
Foto: Petar Glebov/PIXSELL

I predsjednik Mesić, koji je danas stigao na kratak odmor na Hvar, bio je, kao i ostali u Hrvatskoj, zatečen izjavama Ive Sanadera na konferenciji za novinare.

No uskoro se pribrao. Nakon što je u prvi mah rekao da nema komentara jer je riječ o HDZ-ovim unutarnjim stvarima, ipak se predomislio i odlučio komentirati Sanaderovo pojavljivanje.

Naveliko se špekulira da ćete raspisati prijevremene izbore ako Sanader ugrozi Vladu?
- Mislim da bi bio presedan da se u jeku drugoga izbornog kruga za predsjednika države raspisuju prijevremeni parlamentarni izbori. Treba izabrati predsjednika koji će biti čvrsta točka sustava i koji će moći dobro kohabitirati s ovom Vladom. Ako kohabitacija bude moguća, onda ni Vlada neće ovisiti o tome što joj netko pokušava oduzeti većinu u parlamentu. I same političke stranke moraju razmisliti zašto bi podržavale jednog pučista, ako se u dobroj kohabitaciji mogu nastaviti pregovori s EU i provoditi reforme koje su nužne. Jer dovoditi sada Hrvatsku u nestabilnost znači odustati od reformi.

Zašto bi to Sanaderu bilo u interesu?
- Očito je nekome opet u interesu da Hrvatska bude izolirana, da se ne provodi Ustav i zakoni, neki zlatousti bi to očito željeli pa se i javljaju.

Jeste li se već čuli s premijerkom Kosor?
- Ne, još nisam, ali jasno je da je riječ o vjerojatnom pokušaju destabilizacije. No mislim da to nema smisla jer naši su građani dovoljno mudri i zreli da ne podlegnu zlatoustom i da za tjedan dana izaberu sjajnog predsjednika kako bi Hrvatska mogla nastaviti svoj politički život.

A što se izbora tiče, oni će biti kada Vlada izgubi većinu. To ne ovisi samo o pučistima nego i o drugim strankama. One moraju procijeniti što je korisno za Hrvatsku, a ne koja je korist za pojedine stranke.

Špekulira se da je Sanader izabrao predsjedničku kampanju da bi svojim istupom dao podršku kandidatu Bandiću?
- Gdje ima dima, sigurno ima i vatre. Izabrati baš ovakav datum za ovakav istup, sigurno nije bez strateških interesa.

Kad se vraćate s Hvara?
- U četvrtak jer u petak idem u posjet Kosovu. Nadam se da do tada neće trebati raspisivati prijevremene izbore. Ja s premijerkom Kosor dobro kohabitiram, a tako će nastaviti i budući hrvatski predsjednik, kandidat kojeg ja podržavam.

Financije
HIF
Morate potrošiti BUDŽETE ZA EDUKACIJE? Ovdje pronađite najbolje programe!
  • cs5.0:

    meiscu ti si zadnji koji trebas nekom pametovati, promjenio si sve politicke boje, nemas morala a jedino sto te zanima je vlastiti dobitak

  • -obrisani-:

    Cigan iz Stoca, izdajnik Hrvatskog naroda, SMRDIS I UZDUZ I POPRIJEKO, ti si glavni lopov u Hrvatskoj

  • -obrisani-:

    ....kako je to lijepo, 2 najveća bandita Ivo-pobegulja i sv. Milan-radnik skupa. Došlo vrijeme da ubijemo 2 muhe jednim udarcem!