Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Mesić iz ustaškog logora Danica poručio: HOS oslobodio Hrvatsku? Molim vas, to su gluposti

„Ako je u Njemačkoj zabranjen 'Sieg heil', onda treba zabraniti i 'za dom spremni' jer je to inačica pozdrava zločinačkog fašističkog režima“, zaključuje Mesić
15. travnja 2021. u 13:21 159 komentara 53985 prikaza
Foto: Robert Mihaljević/Večernji list
Pogledajte galeriju 1/11

Dr. Ognjen Kraus upozorio je u četvrtak u Koprivnici da aktualna državna vlast ne čini ništa u suzbijanju veličanja zločinačkog ustaškog režima u NDH.

Kraus je kao koordinator židovskih općina u Hrvatskoj sudjelovao na komemoraciji za sve žrtve ustaškog logora na Danici koji je osnovan prije 80 godina i bio je prvi takav logor u NDH.

 | Autor : Robert Mihaljević/Večernji list Foto: Robert Mihaljević/Večernji list

„Govori se i osuđuje, a ništa se ne radi. Najbolji dokaz je ono što se događalo prije pet dana u Splitu. Čovjek koji ne zna reći ni tri rečenice ima toliku mogućnost istupanja u javnosti, a govori ono što vrijeđa svaku normalnu osobu. Dobili smo izvještaj da je policija zabilježila taj događaj i da se potom ništa nije dogodilo. Vjerojatno bi se trebao netko potući da bi policija reagirala. Od vlasti nismo čuli ni jednu osudu tog događaja“, upozorio je Kraus.

S njime se složio i bivši predsjednik Stipe Mesić, izaslanik predsjednika Zorana Milanovića koji navodi kako aktualna Vlada čini premalo za osudu veličanja zločinačkog režima.

VIDEO: Mesić je prokomentirao događanja iz Drugog svjetskog rata, a osvrnuo se i na ustašku ideologiju ali i HOS kazavši kako je njihova povezanost s tom zločinačkom ideologijom neupitna i da njegovi sudionici nisu zaslužni za oslobađanje Hrvatske 

„Državna vlast morala bi prije svega prestati financirati one koji falsificiraju povijest, poput onih koji tvrde da je logor Jasenovac nastavio biti u funkciji i nakon 1945. godine: To je notorna laž“, rekao je Mesić.

Upozorio je kako nema nikakve sumnje da je ''za dom spremni'' ustaški pozdrav, pozdrav zločinačke organizacije i treba ga zabraniti.

„Ako je u Njemačkoj zabranjen 'Sieg heil', onda treba zabraniti i ''za dom spremni'' jer je to inačica pozdrava zločinačkog fašističkog režima“, zaključuje Mesić

Gradonačelnik Koprivnice Mišel Jakšić otkrio je kako gradska vlast u suradnji s muzejom grada, Ministarstvom kulture i izraelskim veleposlanstvom radi na očuvanju spomen-područja na Danici kako bi zauvijek sačuvali sjećanje na strahote koje su u tom logoru proživjele tisuće Srba, Židova, Roma, Hrvata i drugih.

 | Autor : Robert Mihaljević/Večernji list Foto: Robert Mihaljević/Večernji list

Posebno je pohvalio suradnju s izraelskim veleposlanikom u Hrvatskoj Ilanom Morom s kojim gradska uprava razvija više vrijednih kulturno-povijesnih projekata.

Prije 80 godina, 15. travnja 1941. godine, na koprivničkoj Danici ustaše su osnovale prvi sabirni logor u NDH kroz koji je prošlo više od 4000 osoba, najviše Srba i Židova, koji su kasnije završavali u Jasenovcu i drugim logorima smrti.

VIDEO: Obraćanje Ognjena Krausa

A SVE LEGALNO....
Izgledaju kao normalan par, ali javnost njihov brak itekako osuđuje: Stric oženio nećakinju, imaju djecu
LAQO osiguranje
Digitalna transformacija
Kako je domaći tim razvio digitalno rješenje koje Hrvatsku svrstava u europski vrh
 • hr76:

  ZDS i Čavoglave živjet će vječno u hrvatskome narodu. Za Domovinski rat, a ne za neke prošle ratove u kojima vi još uvijek živite.

 • Spezzi:

  Mesić: gluposti da je HOS oslobodio Hrvatsku, ja sam oslobodio Hrvatsku. Oslobodio sam je najviše od čekova i gotovine, povjerljivih dokumenata, a onda i od stanova, cementara i drugih tvornica sve po mom ukusu.

 • Avatar Vukomerec
  Vukomerec:

  Mesić je lopov i cinker.