Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 7
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Predsjednik u kubanskim medijima o osjetljivim pitanjima

Mesić: Hrvatska će među prvima pomoći Kubi da se približi Europi

mesić na kubi
Jadranka Jureško Kero
17.09.2009.
u 19:52

Novinari na Kubi nagađaju da bi se Mesić, osim s predsjednikom Raulom, mogao sastati i s Fidelom Castrom; Blokada nije dobra za Kubu, ali ni za Ameriku i vjerujem da će se naći izlaz.

Prvi dan službenog posjeta Havani predsjednik Mesić počeo je polaganjem vijenca kod spomenika nacionalnom heroju Joseu Martiju. O dolasku hrvatskog predsjednika u Havanu izvijestile su državne novine i televizija, naglašavajući da je došao “prijatelj iz Europe” koji će razgovarati s predsjednikom Raulom Castrom.

Zanimljivo je da Kubanci ne podsjećaju svoje građane da je Hrvatska jedna od bivših jugoslavenskih republika, kao što su naglašavali tijekom summita nesvrstanih prije tri godine.

I gospodarska suradnja
Na pitanje kubanskih novinara kako komentira američku blokadu, Mesić je rekao "da nije dobro kad se zemlje blokiraju, ni za Kubu pa ni za Ameriku" te kako vjeruje da će se naći izlaz iz te situacije. O hrvatskom putu prema EU predsjednik je naglasio da sve teče dobro nakon što je prekinuta blokada jedne zemlje i da bi za šest mjeseci, dakle do iduće godine, pregovori mogli biti završeni.

Mesić je naglasio da će tijekom službenog susreta s Raulom Castrom razgovarati o unapređivanju odnosa između Kube i Hrvatske jer postoji ‘niz projekata u kojima bi mogle sudjelovati hrvatske tvrtke’. Na pitanje kako se osjeća kao prvi europski predsjednik koji u posljednjih dvadeset godina dolazi na Kubu, odgovorio je ‘da će Hrvatska biti među prvim zemljama koja će sudjelovati i u bržem približavanju Kube Europi’.

Mesić je na pitanje novinarke Večernjeg lista smatra li kako je, potičući političko i gospodarsko povezivanje Kube i Hrvatske, izazvao rast trgovinske razmjene koja je prošle godine povećana 120 posto u odnosu na 2007., odgovorio da ‘Kuba ima potencijala za razvijanje turizma i da tu Hrvatska može pomoći svojim iskustvom jer primamo deset milijuna gostiju na godinu’.

Službena večera
Službeni susret Mesića i Raula Castra održat će se oko ponoći prema hrvatskom vremenu. Nakon toga dvojica će državnika s izaslanstvima otići na službenu večeru čija se adresa skriva do zadnjeg trenutka, a neki od novinara špekuliraju da će to biti prigoda i za kratak susret s Fidelom Castrom, iako nitko iz hrvatskog izaslanstva, ali ni s kubanske strane ne želi potvrditi takvu informaciju.

Ključne riječi

Komentara 73

OB
-obrisani-
20:11 17.09.2009.

Naš velemudri predsjednik!?? Pitaju novinari Mesića; Zašto je on prvi europski predsjednik koji posječuje Kubu. Zamislite kakav mudar odgovor: (slušam danas na TV-dnevniku) Vjerojatno smo odgovorio je \"....Vjerojatno smo odlučili, da će Hrvatska biti među prvim zemljama koja će sudjelovati i u bržem približavanju Kube Europi\". Ovo vjerojatno je stvarno super. Valjda su ga drugi poslali pa on vjerojatno tako misli, ha haaaa.

MA
marjanca
20:43 17.09.2009.

Ej, dober je , ta vaš prezidente.

RA
rakun235
21:11 17.09.2009.

hrcici,od ovoga ce jos nesto bit,lepo je kada se dve najsirumasnije drzave dogovaraju kako ce promenit svet,uuuhh,brrrr

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije