Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PREDAVANJE PREDSJEDNIKA RH

Mesić: Europa je hrvatska budućnost i sudbina

09.12.2008.
u 00:07

Hrvatski predsjednik Stjepan Mesić, koji službeno boravi u Sjedinjenim Američkim Državama, zbog današnjeg predsjedanja sjednicom Vijeća sigurnosti jučer je u New Yorku bio gost Instituta za svjetsku politiku. Pred četrdesetak okupljenih veleposlanika, profesora, novinara i diplomata iz UN-a održao je predavanje o političkoj i sigurnosnoj situaciji na jugoistoku Europe.

Upoznavši nazočne s poviješću bivše Jugoslavije, za koju je rekao da nije riješila ni jedno nacionalno kao ni socijalno pitanje udruženih naroda osim srpskog, govorio je i o Miloševićevoj agresiji na Hrvatsku i njegovoj velikosrpskoj politici čije se posljedice još uvijek osjećaju kod bošnjačkog, hrvatskog kao i srpskog naroda. „Stvorili smo hrvatsku državu i vojsku i pobijedili u nametnutom ratu. Ostala je mržnja koju još uvijek liječimo“, poručio je Mesić.

Pozvavši se na primjer Njemačke i Francuske koje su stotinu godina ratovale te nakon 2. svjetskog rata sklopile mir i partnerstvo, Mesić je naglasio da tako i narodi na prostorima bivše Jugoslavije nemaju drugog izbora nego surađivati i čuvati mir u regiji.

Mesić je upozorio na opasnosti koje dolaze iz Republike Srpske koja se pod Miroslavom Dodikom želi odvojiti od BiH. “I Milošević je uvjeravao SAD i svijet da spašava Jugoslaviju, a imao je druge namjere kao što danas Dodik razbija jedinstvo BiH. On vjeruje da će se svijet umoriti od Bosne i dopustiti mu odcjepljenje. “Uvjeravam vas da će u tom slučaju to što ostane od Bosne postati utočište terorista i opasnost za Europu“.

Mesić je pozvao Ameriku da podrži jedinstvo BiH kao države tri konstitutivna naroda, a za Hrvatsku je naglasio da nema drugog puta, nego onog prema Europskoj uniji koju je nazvao najelitnijim, demokratskim i gospodarskim klubom u svijetu koji isključuje rat kao političko djelovanje.

– Hrvatska treba što prije biti primljena u EU jer će tako pokazati svima u našem susjedstvu da se isplati ispuniti uvjete od suradnje s Haagom do gospodarskih i drugih prilagodbi – poručio je Mesić. (J. J. K.)

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije