Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 137
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Baj-baj, britanija

Merkozyjevih 10 zapovijedi: Njemačka i Francuska iznad svih

'(From L) Finland Prime Minister Jyrki Katainen, France President Nicolas Sarkozy, Germany Federal Chancellor Angela Merkel and European Commission President Jose Manuel Barroso speak before the start
Foto: 'ERIC FEFERBERG'
1/3
11.12.2011.
u 08:20

Kontinentalni mediji slave i potez N. Sarkozyja, nakon snimke koja je u subotu postala hit na Youtubeu, koji je prilikom susreta majstorski izbjegao rukovanje s Cameronom

Dan nakon što je summit Europske unije kao La Manche podijelio EU na dva dijela – na 26 članica s jedne i osamljenu Veliku Britaniju s druge strane, svjetski mediji bave se logičnim pitanjem – treba li uopće Engleska Europskoj uniji? Podsjetimo, jedino je britanski premijer David Cameron u petak u Bruxellesu, od svih čelnika 27 zemalja EU, odbio prihvatiti sporazum koji su kreirali njemačka kancelarka Angela Merkel i francuski predsjednik Nicolas Sarkozy, a kojim se uvodi financijska disciplina među članicama i stvara temelj za europsku fiskalnu uniju. Cameron je na svaki prijedlog kojim se dodatno ograničava britanski fiskalni suverenitet odgovorio s rezolutno – ne! Takav stav ne samo da je razljutio ostale europske čelnike, već je izazvao revolt i kod mnogih na Otoku, koji smatraju da ih je ovim potezom Cameron, od petka zvani Mister No, dodatno izolirao od ostatka europskog kontinenta.

– Povijesno “ne” britanskog premijera Davida Camerona loše je za Veliku Britaniju, ali i Europu. Europa se 9. prosinca ujedinila, ali je taj dan označio i raspad Unije – ocijenio je komentator londonskog dnevnika The Guardian.

Cameron je Mister No

Kako je Velika Britanija odbila sudjelovati u sporazumu, on će biti sklopljen međunarodnim dogovorom koji će biti potpisan najkasnije za četiri mjeseca. Veto Camerona zapravo znači da će se reforma dogoditi brzo, ističe Guardian. Ako eurozona preživi i ojača, a svi signali s tržišta daju naslutiti da je to najizgledniji scenarij, “uslijedit će spor i bolan nastanak dublje Unije 26 zemalja – bez Velike Britanije”, zaključuje Guardian. U posljednjih 40 godina Velika Britanija je unutar današnjeg EU bila prisutna kako bi branila vlastite interese i očuvala ravnotežu na kontinentu.

“Međutim, sada će stajati sa strane, kao otočna Švicarska. Cameron tvrdi da zastupa britanske nacionalne interese. Kratkoročno, to možda i može biti istina u reguliranju područja financija, ali ne i dugoročno gledano, jer će Velika Britanija na ovaj način izgubiti utjecaj. U EU sada postoji klub unutar kluba”, piše Guardian.

Za Stari kontinent nije dobro da treća najveća europska ekonomija, i sjedište vodećeg financijskog središta, stoji sa strane u vrijeme krize. S dvije paralelne strukture u EU, pojavit će se brojni sporovi o tome tko je za što zadužen.

“Bez Britanije ne može biti vjerodostojne europske vanjske i sigurnosne politike. U očima Kine i SAD-a Europa će biti oslabljena. Deveti prosinca bio je veliki dan za Europu, ali nije donio nijedan razlog za slavlje”, zaključuje londonski Guardian.

Njemački pak mediji ističu da, ako trebaju birati između Velike Britanije i eura, odgovor je samo jedan – euro. Svoje su tekstove većinom naslovili s “Bye-bye, England”. Smatraju da izlazak Britanije ne bi bio tragedija za EU.

“Nisam siguran da će Velika Britanija dugo ostati u EU. Cameron si je zabio efektan autogol. Velika Britanija nikad nije bila izoliranija. EU može puno lakše bez Velike Britanije nego što Velika Britanija može bez EU”, kazao je za nedjeljni Bild predsjednik Parlamenta EU Martin Schulz iz najjače njemačke oporbene stranke SPD-a.

Europski mediji slave Angelu Merkel i Nicolasa Sarkozyja, koji su svoje mjere uspjeli “prodati” u sve članice EU, osim Velike Britanije. Ugledni tjednik Handelsblatt sročio je mjere oporavka eurozone i EU u “10 zapovijedi za spas EU” (popis svih zapovijedi je u stupcu iznad teksta).

Euro je bolji i od marke

Novi plan fiskalnog povezivanja i uvođenja strogih kazni za države prekršitelje “zlatnog pravila” koji kaže da deficit ne smije biti veći od tri posto, a javni dug veći od 60 posto BDP-a, na što moraju pristati svi ili će posljedica biti izgledan slom eura.

– Zahvaljujući euru, koji je dostojan nasljednik njemačke marke, tijekom proteklih 12 godina osigurana je veća stabilnost cijena nego u razdoblju kada je u prometu bila marka – komentirao je njemački ministar financija Wolfgang Schäuble.

Kontinentalni mediji slave i potez Nicolasa Sarkozyja, nakon snimke koja je u subotu postala pravi hit na Youtubeu. Snimka pokazuje Sarkozyja kako je prilikom susreta majstorski izbjegao rukovanje s Cameronom na sastanku u Bruxellesu, ogorčen što je britanski premijer odbio sporazum o jačanju fiskalnog EU.

Komentara 196

Avatar kobra11
kobra11
11:25 11.12.2011.

pogotovo na WW1 i WW2 .

OB
-obrisani-
00:34 12.12.2011.

minorizirati

AC
acer
10:21 11.12.2011.

Njemačka i Vichyjevska Francuska über alles

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije