Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 126
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Rušenje zrakoplova

Merkel važe: Obama i EU ili Putin i sankcije koje štete i Njemačkoj

avion
Reuters/PIXSELL (Ilustracija)
20.07.2014.
u 20:55

Ozbiljne sankcije gotovo bi jednako naštetile Njemačkoj i Putinu kojega se formalno kažnjava. Zato kancelarka još uvijek oklijeva

Njemačka kancelarka Angela Merkel nije blistala od sreće kada je prije nekoliko dana slavila 60. rođendan. Zašto nije na “sedmom nebu” kada Njemačkoj gospodarski ide tako dobro i kada je, što nije nikako nebitno za jednu zagriženu navijačicu, Elf tako superiorno osvojio Svjetsko nogometno prvenstvo u Brazilu?

Strateški sukob

Kriza u Ukrajini već duže vrijeme pritišće kancelarku, a nakon rušenja malezijskog zrakoplova i pogibije 298 putnika i članova posade, sve to postaje noćna mora. Nije problem samo u tome kako konačno dostojanstveno zbrinuti poginule i provesti neovisnu istragu da bi se utvrdile činjenice. Pravo je pitanje što napraviti s Putinom? Pogotovo ako se pokažu vjerodostojnom snimke za koje Ukrajinci tvrde da prikazuju proruske separatiste kako ispaljuju kobnu raketu te kako skrivaju crnu kutiju..

Njemačka i Europska unija našle su se u središtu svjetske krize koju su najmanje željele i koja im najmanje odgovara.

Sukob u Ukrajini prije svega je sukob između Rusije i SAD-a, dok su kontinentalne zemlje Europske unije, koje u ovome slučaju personificira Njemačka, u nju uvučene bez njihove volje. Sasvim je druga priča s Velikom Britanijom koja zapravo vodi neku svoju politiku koja je proamerička. Stoga ne iznenađuje što je David Cameron kritizirao zbog neodlučnosti Angelu Merkel i francuskog predsjednika Hollanda. EU se našla između SAD-a i Britanije na jednoj strani i Rusije na drugoj. Obama i njegov najvjerniji europski saveznik Cameron žele izolirati Rusiju i konačno je dovesti, kako oni misle, na pravo mjesto. Po tom planu Rusija i Putin mogu eventualno biti regionalna sila koja se nikako ne smije suprotstavljati moćnom Zapada. Amerikanci i Britanci mogu inzistirati na tome i zato što nisu previše ovisni o gospodarskoj suradnji s Rusijom. Zanimljivo je da SAD i Velika Britanija uopće ne koriste ruski plin. Njima je puno lakše ustrajati na ozbiljnim sankcijama i političkoj izolaciji Putina. Neće puno izgubiti gospodarski, ali će zato profitirati politički. EU i Njemačka imaju bitno drukčije interese. Nije ovo više klasični hladni rat u kojem je sve crno-bijelo.

Lice sve govori

Stanovnici mnogih zemalja EU fizički su vrlo blizu Rusije i Ukrajine pa ih eventualno zaoštravanje odnosa može dovesti pred nove kušnje. Kada je vojni sukob u pitanju, uvijek se može nenadano proširiti.

Osim toga, velik dio članica EU ima ozbiljnu trgovinsku razmjenu s Rusijom i uglavnom dosta ovisi o njenom plinu. Nove sankcije naštetile bi im gotovo jednako kao i Putinu kojeg se formalno kažnjava. Među tim zemljama nalazi se i Njemačka koja ima golemu trgovinsku razmjenu s Rusijom. Angela Merkel itekako je toga svjesna pa zato pokušava plivati između dvije sile koje su sve više neprijateljski raspoložene. Kada se mora birati između političkog saveznika i gospodarskog partnera, onda nema dobrog rješenja. To se vidi i na licu zabrinute kancelarke.

>> Ukrajinci optužuju: Pobunjenici su htjeli skriti crnu kutiju, imamo dokaz

Komentara 71

LO
lokun
22:05 20.07.2014.

Mudra političarka ovaj put neće stati uz Obamu nadamo se

OJ
opet ja pa sta
21:16 20.07.2014.

zanimljivo je da su ukrajinci,i amerikanci svega nekoliko minuta znali da je avion oboren sa sistemom buk,zatim da su ga oborili separatisti koji po meni nisu ni malo naivni pa da o tome pricaju preko nesigurnih linija (ako je stvarno istina da su to ruski oficiri ),i da je po svemu sudeci to ucinila ruska vojska sa teritorije rusije.....Dosta pitanja na koja necemo nazalost nikada imati odgovor jer mediji su tradicionalno prozapadnjacki a ne istinito nastrojeni...A sad amerikanci traze istragu ,moje pitanje je zasto istrazivati ako si vec siguran ko je krivac,ili je to samo farsa da bi se sakrili dokazi da je mozda ukrajinska vojska to uradila,ukrainci su tako nesto i ucinili 2001 godine kad su oborili ruski civilni avion sa 80 tak putnika.Ovamo traze da se osigura mesto nesrece,a ukr vojska vrsi napade na svega 20 tak km od mesta ......Istino izadji jednom

LO
lokun
22:09 20.07.2014.

Neka se Amerika vrati doma i brine o svojoj sirotinji kaj oni imaju s Europom i Britaniju treba poslati na svoje ostrvo neka se zabavlja sama sa sobom

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije