Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zatvaranje granice

Merkel: Ne želim da na Balkanu dođe do oružanih sukoba. Juratović: Ne vjerujem da to može prerasti u konflikt

Merkel Juratović
Foto: Reuters/PIXSELL
1/11
04.11.2015.
u 08:13

Zid na njemačkoj granici potaknuo bi gradnju drugih ograda na balkanskoj ruti, što bi dovelo do napetosti koje bi se lako mogle pretvoriti i u fizičke sukobe, smatra Angela Merkel

Njemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je da ne želi graditi ogradu za zaustavljanje izbjeglica i migranata na njemačko-austrijskoj granici jer ne želi da takvo što dovede "do oružanih sukoba" na Balkanu. U govoru u ponedjeljak navečer na regionalnoj konferenciji svoje stranke CDU u gradu Darmstadtu, Merkel je upozorila da bi zatvaranje njemačko-austrijske granice izazvalo novi poremećaj na migrantskoj ruti, kao što je to izazvala gradnja mađarske ograde. Merkel smatra da bi ograda na njemačkoj granici potaknula gradnju ograda između brojnih drugih zemalja na balkanskoj ruti, što bi dovelo do napetosti koje bi se, prema mišljenju kancearke, lako mogle pretvoriti u fizičke sukobe.

– Ne želim da ondje ponovo dođe do oružanih sukoba – izjavila je Merkel.

Milanović: Neće to biti

Premijer Zoran Milanović o izjavi kancelarke Merkel kazao je da neće doći do nikakvih oružanih sukoba na Balkanu u slučaju zatvaranja njemačke granice izbjeglicama i migrantima, te dodao da Hrvatska može "puno brže" zatvoriti granicu od Njemačke.

Josip Juratović, njemački parlamentarac hrvatskog podrijetla, kaže da ne vjeruje da zbog izbjegličke krize može doći do rata na Balkanu, no da kancelarka Merkel i Njemačka jasno vide da postoji opasnost od povećanja napetosti.

– Ne vjerujem da situacija može prerasti u otvoreni konflikt, ali Merkel je u pravu kad upozorava da u našu strategiju za rješavanje izbjegličke krize moramo uključiti i stabilnost zapadnog Balkana – kaže Juratović, koji u Bundestagu predstavlja stranku lijevog centra SPD.

– Malo i izborna kampanja igra u tome ulogu, no i bez kampanje retorika koju čujemo nije na razini europskog dijaloga, nego se često koriste argumenti ispod pojasa – kaže Juratović.

Njegovi kolege socijaldemokrati iz stranke SPD, koja je manjinski partner u velikoj vladajućoj koaliciji s demokršćanskim strankama CDU/CSU, i dalje se protive uspostavljanju tranzitnih zona na njemačko-austrijskoj granici, što je Merkel dogovorila s bavarskom strankom CSU kao znak ustupka prema Bavarcima koji žele zatvaranje granice. Juratović smatra da će se sutra postići kompromis između CDU/CSU-a i SPD-a o uspostavljanju tranzitnih zona, ali da to neće imati većeg učinka na tranzit izbjeglica i migranata kroz Hrvatsku.

Tranzitne zone kao logori?

Tranzitne zone bile bi zone u kojima se razdvajaju ekonomski migranti kojima se u ubrzanom postupku na licu mjesta odbija ulazak u Njemačku i vraća ih se natrag odakle su došli. Kritičari te ideje u Njemačkoj kažu da bi tranzitne zone na granici previše podsjećale na zatvore i logore.

>>'Zatvaranje njemačke granice moglo bi izazvati oružane sukobe na Balkanu'

>>Na granici Njemačke i Austrije razdvajat će se migranti od izbjeglica

Komentara 16

ZG
zgblabla
08:25 04.11.2015.

Samo jednu stvar nikako ne razumijem , vračenje nazad-vratiti migrante u afganistan i to na tisuče njih koji ..sad ih sigurno iima preko 200 000 pa kome vi muljate pa to je nemoguče..na svakih 100 vračenih 1000 će doći

Avatar Neanderthalac
Neanderthalac
09:18 04.11.2015.

Sultan Erdogan i sluškinja Merkel stvaraju preduvjete za dugotrajne sukobe diljem Europe.

KE
kenedi
12:59 04.11.2015.

ajde babo selise unistilasi prvo njemacku onda cijelu evropu treba blokirati na turskoj i libiji protok ove stosu usli u brodove avione pa nazad u muslimanske zemlje treba neko pametan doci na vlast u njemackoj i da to izvrsi a ovu babu u zatvor

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije