Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Merkel poziva NATO da razradi novi strateški koncept

10.11.2008.
u 21:48

Njemačka kancelarka Angela Merkel je u govoru u ponedjeljak u Berlinu pozvala NATO da razradi novi strateški koncept za sigurnosna pitanja, inzistiranjem na nuklearnom razoružanju i civilnoj obnovi.

Ona je pozvala novoizabranog američkog predsjednika Baracka Obamu da podrži taj pristup, kojeg želi iznijeti na 60. summitu NATO-a, čije je održavanje predviđeno u travnju na francusko-njemačkoj granici, na kojem bi trebao sudjelovati i predsjednik Obama.

"Smatram potrebnim dati mandat za novi strateški koncept za XXI. stoljeće na summmitu predviđenom za travanj, za politiku međusobno povezane sigurnosti" koji bi jasno govorila u kojem smjeru ide NATO", rekla je Merkel.

Ona drži da bi NATO trebao biti "jamac kolektivne sigurnosti" u širem smislu, a ne samo u vojnom.

Njemačka kancelarka je kao primjer navela akciju NATO-a u Afganistanu, kako smatra, dokazuje potrebu koncepta civilnog razvoja, osim vojne akcije.

Merkel je govorila u nazočnosti glavnog tajnika NATO-a Jaap de Hoop Scheffera na općoj skupštini nevladine organizacije koja promiče NATO, Asocijacije atlantskog sporazuma (ATA) koja se ove godine sastala u Berlinu.

Merkel je naglasila da je sadašnji strateški koncept NATO-a razrađen prije "velikih međunarodnih terorističkih akcija".

NATO se danas mora pitati "kako se može pojačati kontrola nad nuklearnim materijalom i kontrola", zaključila je kancelarka.

(Hina)

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije