Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 189
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Trgovinski sukob

Merkel pokušava zaustaviti prodor Kine

German Chancellor Angela Merkel (L) receives a honorary doctorate degree from Nanjing University's president Chen Jun at University of Chinese Academy of Sciences in Beijing, China, June 12, 2016. REUTERS/Kim Kyung-Hoon
Foto: Reuters/ PIXSELL
1/2
14.06.2016.
u 23:00

Njemačku je najviše naljutila ponuda kineske tvrtke Midea grupe, proizvođača kućanskih aparata, za kupnju njemačke tvrtke Kuka AG, i to u vrijednosti od 4,6 milijardi dolara.

Njemačka kancelarka Angela Merkel u devetom je posjetu Kini, no ovaj put fokus razgovora s kineskim premijerom Li Kequiangom nije politika nego gospodarstvo. Njemačka inzistira na postavljanju “fer odnosa” u gospodarstvu i sprečavanju trgovinskih sukoba jer je u tijeku veliki kineski investicijski prodor u Njemačku.

Kineske prednosti nestaju

Naime, Kinezi bi uskoro mogli postaviti novi rekord u investiranju u njemačko gospodarstvo i potpuno ga pokoriti. Odlučili su krenuti u ofenzivu i pokupovati sve visokotehnološke tvrtke. Od početka godine kineski su investitori odlučili preuzimati njemačke tvrtke dinamikom od jedne tvrtke tjedno, podaci su Dealogica. Dosad su ponudili kupnju 24 kompanije i nastave li tim tempom, premašit će vlastiti rekord koji su postavili 2014. godine kada su akvizirali 28 tvrtki. Dosad su ponudili 9,1 milijun dolara za njemačke kompanije, dok je 2014. to iznosilo 2,6 milijuna dolara.

– U Kini raste trošak radne snage, demografska se slika mijenja, a rast gospodarstva usporava. Kineske prednosti lagano nestaju, a njihova je vlada shvatila važnost stvaranja tržišnih lidera koji bi trebali, kako kažu, na taj način stvoriti carstvo – smatra Andreas Grille, konzultant u Roland Bergeru. Ne privlači pozornost novac koji Kinezi planiraju uložiti, već tvrtke koje žele kupiti, a radi se o ključnim tvrtkama na području proizvodnje i njezine digitalizacije, te povezivanja proizvodnje i kupaca internetom u takozvanoj industriji 4.0. Mi smo posve otvorili naše tržište, no Kinezi to nisu učinili, bar ne na jednak način, tvrde europski poduzetnici.

Sporna Kuka AG

Njemačku je najviše naljutila ponuda kineske tvrtke Midea grupe, proizvođača kućanskih aparata, za kupnju njemačke tvrtke Kuka AG, i to u vrijednosti od 4,6 milijardi dolara. Kuka AG jedan je od najvećih svjetskih proizvođača industrijskih robota.

– Žele kupiti u Njemačkoj visokotehnološku tvrtku, koju mnogi sada nazivaju strateškom u procesu automatizacije i industrije 4.0. Usto, novac koji nude je nedovoljan za ono čega bi se domogli kupnjom, a to su ključne tehnologije – smatra profesor Roland Klose iz Instituta za strateške financije u Essenu. Njemački ministar gospodarstva Sigmar Gabriel predložio je formiranje europskog konzorcija za alternativnu ponudu za Kuku te predlaže i strože investicijske propise.

– Moramo uzeti u obzir da imamo jedno od najotvorenijih gospodarstava u Europi, a natječe se s tvrtkama koje ne dolaze iz otvorenog tržišnog gospodarstva – rekao je Gabriel.

>> AfD kritizira Merkel da je diktator: Radikalno mijenja Njemačku

Ključne riječi

Komentara 13

Avatar lvan12
lvan12
01:13 15.06.2016.

"Kina je prije dva mjeseca donijela zakon kojim se strane nevladine udruge stavlja pod izravan nadzor obavještajnih službi i snaga sigurnosti." to bi trebala napraviti svaka zemlja koja imalo drzi do sebe... Zna se koja je uloga nevladinih organizacija financiranih izvana, narocito onih "civilnih" i cijim interesima sluze

DU
Deleted user
01:13 15.06.2016.

interesantno je ovo, kad dodje "jaci" i hoce i njih pokupovat I biti im gazda onda to ne moze tako i treba ga zaustaviti ali slabiji moraju sve prodati (nijemcima) inace nema u EU jer kao nije to u duhuhu EU I slobodne trgovine I jos prijete sankcijama.

RA
ranko75
07:31 15.06.2016.

Merkelicu ljuti kada joj kinezi daju lovu za njezinu tvornicu, a ne ljuti je kada jor Erdogan da mu ona popusi ali da za to plati 6 milijardi eura. Zasto zaustavitio prodor Kine? Kada ti je usao Obama do jaja,pa onda Erdogan, ti si i onako na redaljki, neka ti onda udju i kinezi,nemoj da ih vredjas.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije