Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 172
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Njemačka kancelarka

Merkel Orbanu: Za mene su korijeni demokracije uvijek liberalni

Merkel i Orban
Foto: Reuters/PIXSELL
02.02.2015.
u 19:10

Njemačka kancelarka izrazila je nelagodu zbog Orbanove fraze ''neliberalna država''. - Ne mogu shvatiti riječ neliberalan u svezi s demokracijom, izjavila je

Njemačka kancelarka Angela Merkel u ponedjeljak je tijekom jednodnevnog posjeta Mađarskoj mađarskom premijeru Viktoru Orbanu kazala da bi trebao dati prostora svojim protivnicima, čime je iskazala potporu onim kritičarima koji kažu da je Orban smanjio demokratske slobode, javlja Reuters, a prenosi Daily Mail.

- Razgovarali smo o razvoju naših civilnih društava i naglasila sam da čak i ako imate uvjerljivu većinu, kao što mađarski premijer ima, važno je poštovati ulogu oporbe, građanskoga društva i medija, rekla je Merkel na zajedničkoj konferenciji za novinare s Orbanom.

Njemačka kancelarka kazala je i da ''društva cvatu kad se te skupine natječu kako bi pronašle koji je najbolji put naprijed'' te dodala da smatra da je i za Mađarsku to važan model. Izrazila je nelagodu zbog Orbanove fraze ''neliberalna država'' koju je upotrijebio prošle godine kada je rekao kako želi da Mađarska postane "neliberalna država" i objasnio da pod time misli na sustav vlasti koji prihvaća slobodu, ali Mađarsku stavlja na prvo mjesto i ne čeka zapadni konsenzus o tome kako bi trebalo voditi državu.

- Ne mogu shvatiti riječ neliberalan u svezi s demokracijom, izjavila je njemačka kancelarka. - Razgovarali smo o demokraciji i o tome što čini demokraciju. Tu diskusiju treba produbiti. Ja sam naglasila da su za mene korijeni demokracije uvijek liberalni, iako ne jedino to, kazala je Merkel, prenosi Reuters.

>> Nakon Pariza Orban traži zaustavljanje imigracije

>> Milanović kao Orban – uspije li, čestitat će mu i EU

Komentara 26

PL
plotto
20:05 02.02.2015.

Možda bi frau Merkel trebalo objasniti da to što ona prakticira je neoliberalni korporativni fašizam.Razlika između Merkel i Orbana je očigledna.Merkel je lutka na koncu ciobankstera,a Orban se usprotivio politici pljački,porobljavanju i uništavanja svog naroda,koju ta banda od njega želii da provodi.Mislim da je Merkel jako dobro razumjela što joj je Orban poručio,samo se pravi nevješta.

Avatar viki_nuland
viki_nuland
19:22 02.02.2015.

Kako se zovu njeni politicki protivnici kojima je ona dala priliku?

PL
plotto
20:11 02.02.2015.

I danas su cionističke udruge i njihove pridružene trabant filijale, organizirale proteste protiv Orbana.Uzalud im trud jer oni ne pripadaju mađarskom narodu,nego su predstavnici okupatora.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije