Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 14
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KRIZA KOALICIJE

Merkel: Nećemo plaćati naknade strancima iz EU

Angela Merkel
Foto: Reuters/PIXSELL (Ilustracija)
23.05.2014.
u 16:31

SPD: Naš cilj mora biti socijalna Europa s ujednačenim standardima za sve njezine građane

Velika koalicija u Njemačkoj na prvoj je velikoj kušnji nakon što je kancelarka Angela Merkel jučer poručila da će obustaviti isplatu pomoći za nezaposlene strance. Njemački je sud početkom godine presudio da Njemačka mora plaćati naknadu za nezaposlene strance iz EU u sklopu programa Hartz IV, no sada je Europski sud odlučio da Berlin sam može obustaviti isplatu naknada ako dokaže da stranci nisu došli tražiti posao.

– Iz Hartz programa ne želimo plaćati za strance iz EU, koji u Njemačku dolaze samo po socijalnu pomoć – kazala je Merkel u intervjuu za list Passauer Neuen Presse. Kancelarka smatra da je tu većinom riječ o zloporabi socijalnih programa, budući da naknada za nezaposlene u Njemačkoj nekoliko puta premašuje prosječnu plaću u Rumunjskoj ili Bugarskoj.

– EU nije socijalna unija – istaknula je demokršćanska kancelarka Merkel.Na tu konstataciju nije trebalo dugo čekati iz redova socijaldemokrata, koji su partner demokršćana u velikoj koaliciji. Iz SPD-a, koji vodi zamjenik kancelarke Sigmar Gabriel, kazali su da te tvrdnje nisu primjerene i da su samo u službi kampanje pred izbore za Europarlament.

– Europa nije samo monetarna i ekonomska unija. Naš cilj mora biti socijalna Europa s ujednačenim standardima. A tu nam ne pomažu kampanje straha u kojima se tvrdi da se pljačkaju naše socijalne blagajne. Većina stranaca u Njemačkoj radi i uplaćuje u naše socijalne blagajne – kazao je za Bild Ralf Stegner, zamjenik predsjednika SPD-a.

Merkel je najavila da će preispitati i isplatu dječjeg dodatka sezonskim radnicima.

>> Nijemci strahuju od najezde useljenika zbog naknade od 800 €

Komentara 7

XA
xaron
17:22 23.05.2014.

Stigla je na naplatu ekonomske cijena političkog "uspjeha" proširenja EU na istok. Šta su to očekivali genijalci iz EU od Rumunjske i Bugarske ? novu Švicu i Norvesku. Da su te dvije zemlje išta valjale nebi ni ulazile u EU.

AA
aabbcc
11:02 24.05.2014.

u Njemačku dolaze samo po socijalnu pomoć – kazala je Merkel ___ G. Markel prvo im ponudite posao pa onda tvrdite da stranci nece raditi i da dolaze radi te pomoci !!!!!!.

KA
Kakma
09:33 25.05.2014.

Najveci problem su Bugarska a pogotovu Rumunjska sa svojih 5 mil. Roma.Oni su vec preplavili,Italiju,Francusku i druge zemlje.Ne raditi vec ziviti od socijale. Jer kvalifikacije nemaju za neki ozbiljniji rad.Djeciji doplatak,socijala i t.d. moze se bolje ziviti nego li je to slucaj u Rumunjskoj.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije