Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
U Bundestagu

Merkel: Krenuli smo s kreiranjem fiskalne unije, Britanci suzdržani

merkel, sarkozy, cameron (1)
Foto: Reuters/PIXSELL
1/3
Autori: Luka Capar, ba/VLM
02.12.2011.
u 10:36

Govoreći zastupnicima Bundestaga, Merkel je kazala da je potreban novi europski ugovor koji bi omogućio takvu fiskalnu uniju.

Njemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je da Europa svim naporima radi na stvaranju fiskalne unije u nastojanju rješavanja dužničke krize.

Govoreći zastupnicima Bundestaga, Merkel je kazala da je potreban novi europski ugovor koji bi omogućio takvu fiskalnu uniju i snažniju financijsku disciplinu, prenosi BBC. Merkel je u svom govoru najavila i konkretne korake u stvaranju fiskalne unije.

Euro je pokazao svoju vrijednost

– Treba nam proračunska disciplina i učinkovit upravljački mehanizam u slučajevima krize. Stoga su nam potrebne promjene ugovora ili novi ugovor. I ne da samo pričamo o fiskalnoj uniji, nego je počinjeno i kreirati! – kazala je Merkel, te dodala:

– Europa se suočava s najvećim izazovom. Ali euro je pokazao svoju vrijednost, stabilan je. Euro nije samo valuta, euro predstavlja europsku volju za ujedinjenjem i suočavanjem s globalnim promjenama – poručila je Merkel.

>>Sarkozy: Njemačka i Francuska moraju zajedno raditi za spas EU

Istaknula je da je riječ  dugotrajnom procesu koji će trajati godinama te kako su potrebne dugoročne mjere. Još je jednom ponovila da euroobveznice nisu rješenje koje će zaustaviti ovu krizu i spriječiti buduće.

Cameron: Pobrinut ću se za britanske interese

Njemačka će se kancelarka u ponedjeljak sastati s francuskim predsjednikom Nicolasom Sarkozyjem koji je također najavio nužnost promjena u europskom ugovoru. Sarkozy se u petak sastao s britanskim premijerom Davidom Cameronom, kojemu se mogućnost promjene ugovora puno manje sviđa.

Britanski premijer, zadovoljan razgovorom, izjavio je da nije uvjeren da su promjene europskog dogovora doista potrebne, no dodao je i kako je uvjeren da bi Britanija u slučaju takvih promjena dobro prošla.

– U slučaju promjena pobrinut ću se da još više zaštitimo i ojačamo britanske interese – izjavio je Cameron nakon susreta sa Sarkozyjem dodajući da on uvijek djeluje u skladu s interesima Velike Britanije.

Cameron je naglasio kako je na kraju najvažnije uvjeriti tržišta da su institucije eurozone spremne braniti valutu te boriti se protiv nekonkurentnosti pojedinih europskih gospodarstava. Međutim, istaknuo je Cameron, ni za jednu od tih stvari promjena ugovora zapravo nije nužna.

Komentara 160

OB
-obrisani-
17:29 02.12.2011.

ploto-zivjeli amerikanci kaj su vam dalji po tim tintarama hihihhihihi, a ve pljesete tak kak svira angela hihihihihi v svabiji neznaju za zavijanje paasa macaka i kojota hihihhihihi

OB
-obrisani-
11:09 02.12.2011.

Europi je potrebna Europska Unija --Unija Europskih Naroda -- a ne Njemacko-Francuska Unija,,,hehheh

LO
lojtra1
13:02 02.12.2011.

S članstvom u EU mogli bismo kupiti i drugu polovicu slovenije :)

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije