Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 166
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
težak ulazak u eu

Merkel kaznila Erdogana: Nema otvaranja poglavlja

'German Chancellor Angela Merkel is greeted with military honors by Prime Minister of Turkey Recep Tayyip Erdogan in Ankara, Turkey, 25 February 2013. Photo: KAY NIETFELD/DPA/PIXSELL'
'Kay Nietfeld/DPA/PIXSELL'
22.06.2013.
u 16:14

Turska je nakon tri godine trebala nastaviti pregovore, ali ih je blokirala Njemačka

Njemačka predvodi inicijativu unutar Europske unije kojom se pokušava kazniti turskog premijera Erdoğana za njegovu reakciju na prosvjede u Istanbulu tako što bi se Turskoj blokiralo otvaranje novog poglavlja u pregovorima s EU, predviđenog za sljedeću srijedu. Turska nije otvorila nijedno novo poglavlje s EU u prošle tri godine, do petka je bilo predviđeno da sljedeći tjedan otvori poglavlje o regionalnoj politici, no njemački veleposlanik u EU usprotivio se tome i blokirao odluku. 

Turski ministar europskih poslova Egemen Bağış optužio je kancelarku Angelu Merkel da koristi tursko pitanje u svojoj kampanji za jesenske parlamentarne izbore u Njemačkoj, no jučer je službeni Berlin priopćio da je turski veleposlanik u Njemačkoj pozvan na razgovor kako bi objasnio neprimjerene optužbe iz Ankare. Turska je otvorila pregovore s EU istoga dana kad i Hrvatska, u listopadu 2005., no dosad je otvorila 13 i zatvorila samo jedno poglavlje. 

Osam poglavlja je potpuno blokirano zbog spora oko Cipra, koji je u Europskoj uniji od 2004., ali kojeg Turska ne priznaje. Austrijski vicekancelar Michael Spindelegger prošlog je tjedna upozorio da bi nastavak represije turskih vlasti prema prosvjednicima mogao škoditi odnosima Turske i EU. Turski ministar Bağış izjavio je kako EU treba Tursku više nego što Turska treba Europsku uniju. Upozorio je da bi odnosi Turske i EU mogli doseći “točku s koje nema povratka” te da bi, ako treba, Turska mogla reći “ne” Europi. U pregovorima nije bilo pomaka dijelom i zato što Francuska nije željela da u Uniju ulazi zemlja koja, prema mnogima, ne pripada Europi.

>>\'Erdogan je podijelio Tursku, na rubu smo građanskog rata\'

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije