Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 173
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Mutacije i mjere

Merkel je zbog političkih pritisaka odustala od najstrožih mjera

Angela Merkel
Bernd von Jutrczenka/dpa/picture alliance
22.01.2021.
u 10:26

Mnoge savezne jedinice su se opirale novim mjerama i morala je iznaći neki kompromis gdje će mjere biti manje više iste na razini cijele zemlje, rekao je prof. dr. sc. Luka Čičin-Šain

Europa je zabrinuta zbog pojave novih varijanti virusa i ono što je preporučeno je veći broj sekvenciranja genoma. To je ono što planira i Hrvatska, dakle planiramo veći broj sekvenciranja genoma i to poglavito u dvije situacije: u situaciji kada se negdje pojavi veći broj novozaraženih, kao što znate, imali smo žarišta u Varaždinskoj i Međimurskoj županiji kada je iznenadno porastao broj zaraženih. U takvim situacijama je preporučeno sekvencirati veći broj bolesnika za što će Hrvatska biti spremna, rekao je jučer ministar zdravstva Vili Beroš.

Hrvatska doista ima znanstvene grupe koje su već sekvencirale genom, a očito je da će se sada u taj dio istraživanja novog koronavirusa ulagati još i više resursa. Osim Klinike za infektivne bolesti Dr. Fran Mihaljević tu je i Institut Ruđer Bošković te Prirodoslovno-matematički fakultet u Zagrebu. Na razini EU se raspravlja o nastavku borbe protiv pandemije u kontekstu novih sojeva. Njemačka je, tako, uvela neke nove mjere, no one nisu toliko stroge koliko je to tražila kancelarka Angela Merkel.

Foto: Večernji list

- Merkel je odustala od znatno strožeg lockdowna zbog političkog pritiska, a ne jer brojke padaju. Mnoge savezne jedinice su se opirale novim mjerama i morala je iznaći neki kompromis gdje će mjere biti manje više iste na razini cijele zemlje. Treba naglasiti da to poš uvije nije slučaj i postoje odstupanja. Primjerice, škole su bile i ostale zatvorene u mnogim, ali ne svim saveznim jedinicama – u Donjoj Saskoj vrtići i škole još uvijek rade s nešto smanjenim kapacitetima dok su u Bavarskoj ustanove uglavnom zatvorene. Koliko je odluka opravdana će pokazati vrijeme, ali je u svakom slučaju riskantna budući da se novi virusni soj po svemu sudeći brže i lakše širi, rekao nam je virusni imunolog prof. dr. sc. Luka Čičin-Šain iz Helmholtz centra za infektivna istraživanja u Braunschweigu. Plan da se do ljeta cijepi ukupno 70 posto odraslog stanovništva EU može omesti Pfizerova najava usporenja proizvodnje cjepiva.

- Pfizer privremeno smanjuje proizvodnju u Europi jer šire svoje kapacitete, koliko se da iščitati. Budući da dolaze nova cjepiva, Moderna i Astrazeneca, uskoro i Johnson&Johnson, scenarij od 70 posto je moguć, ali nije izvjestan. Konsenzus je da su protutijela protiv britanskog (B.1.1.7) i ranijih EU sojeva kros-reaktivna, (tj. imunost protiv jednog virusnog soja kontrolira i onaj drugi). Budući da je cjepivo napravljeno kao kopija jednog od ta dva soja, onda je efikasno i protiv onog drugog, rekao nam je prof. Čičin-Šain.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije