Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 32
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Berlin

Merkel: EU pred najvećim testom od osnutka

Foto: Europsko vijeće
1/3
06.04.2020.
u 19:40

Svima mora biti u interesu, i Njemačkoj je u interesu, da Europa iz ovog testa izađe snažnija - kaže njemačka kancelarka

Globalna pandemija koronavirusa predstavlja najveće iskušenje, test za Europsku uniju od njezina osnutka, izjavila je njemačka kancelarka Angela Merkel danas u Berlinu nakon sastanka tima svojih suradnika koji se nose s korona-krizom.

- Po mome mišljenju, Europska unija suočena je s najvećim testom od osnutka. Naši građani su suočeni s velikim zdravstvenim izazovima. Sve države članice EU su pogođene na neki način, radi se o jednom simetričnom šoku, svi su, drugim riječima, podjednako pogođeni. Stoga svima mora biti u interesu, i Njemačkoj je u interesu, da Europa iz ovog testa izađe snažnija - rekla je Merkel. No, nije izrijekom spomenula da razmišlja o pristanku na ideju zajedničkih "korona-obveznica", koje Italija, Španjolska i niz drugih zemalja vide kao najbolje rješenje za oporavak Europske unije nakon krize. 

Njemačka kancelarka u petak se vratila na posao u svoj ured nakon što je dva tjedna provela u samoizolaciji kod kuće zbog kontakta s liječnikom kod kojega je kasnije potvrđen koronavirus. Merkel je u više navrata bila negativna pri testiranju na koronavirus i u samoizolaciji je bila zbog predostrožnosti. 

Na današnjoj press konferenciji nije željela spekulirati o datumima kada bi Njemačka mogla omekšati mjere ograničenja kretanja i zatvaranja javnog života. Njemački je cilj, rekla je, i dalje izbjeći preopterećenje zdravstvenog sustava. Austrijski kancelar Sebastian Kurz danas je objavio hodogram u kojem očekuje postupno vraćanje Austrijanaca normalnom životu, no Merkel je danas samo komentirala da je “Austrija uvijek bila malo ispred nas” u širenju ovog novog koronavirusa. 

Ključne riječi

Komentara 10

MP
miroslav.petkovic.7564
20:48 06.04.2020.

Evo nekima sad doslo u glavu da moras stvarat sam kao napr bandogcro. Medutim sad je pomalo kasno nit imamo sile i moci ni tehnologije nesto napravit.Koji su valjali otisli vani neki kupili tvornice za jednu kunu pokralo itd. Paa svak zna nemozes se oslonit samo na turizam eto sad vidite jedan virus nevidljivi sve unisti moze se predpostavit doce rat i opet turizma nece bit. Nista iz proslosti naucit .Svi su nam pobjegtli daleko ispred nasa bili dva koplja ispred .Zatim vidite staje sa zdrastvom na zapadu propast AMERE netreba ni spominjat sad to pomalo razume i moji domaci Amerikanci. Mnogi gledali filmove iz HOLIVUDA razne SUPERMENE koji zrakom lete zeljezne ljude COVJEK PAUK. Kad pojavi se VIRUS sve dovraga ode. Nisu razni SUPERMENI zivili u realnosti .Moraju bitfizicki duhovno disciplinirani. Glumili dasu najbolji ono pod dodirnuli sa svojim zdrastvom rasulo. A uvjek govorili nevalja Rusija sad ih spasava strasno. Sto se tice Njemaca nisu oni krivi talijanin Francuzin Spanjolcin koce nabacit vrecu bez dna. Treba radit ko Njemci nije ni njima palo sneba. Pomoc treba ali koti pomaze onda ga moras i slusati..

Avatar bandogcro
bandogcro
20:14 06.04.2020.

EU, još jedna Njemačka diktatura. Sada je postalo kristalno jasno da Hrvastka se mora osloniti na sebe. Proizvoditi sve što je moguće i zatvoriti granice kao bivša juga, odnosno vojska i žica na granici.

AA
aabbcc
20:09 06.04.2020.

EU je sve testove prosla a ovu stetu ce namiriti za dva dana samo da se otvori balkanska ruta i ukloni zilet zica na granicama.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije