Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 147
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
svjedočio mustač

Merčepova postrojba imala je veliku slobodu

'16.04.2012., Zagreb - Zupanijski sud, nastavak sudjenja Tomislavu Mercepu. Photo: Zarko Basic/PIXSELL'
Žarko Bašić/Pixsell
12.06.2012.
u 16:45

Izvještaj SIS-a: Spominje se zločinačka metodologija postrojbe te Merčepova uloga u njoj

Zdravko Mustač, nekadašnji visokopozicionirani pripadnik Službe državne sigurnosti, tajne policije bivše države, jedan od osnivača hrvatskih tajnih službi te čovjek čije lice od lipnja 2009. “krasi” tjeralicu njemačke policije, zbog sumnje da je zajedno s Josipom Perkovićem i Ivanom Lasićem organizirao ubojstvo hrvatskog emigranta Stjepana Đurekovića u Njemačkoj 1983., mirno je i staloženo ušao u sudnicu Zdravka Majerovića, suca zagrebačkog Županijskog suda.

Ekonomist u mirovini

Tamo je, nekadašnji obavještajni moćnik, a sada ekonomist u mirovini, sjeo na klupu za svjedoke, kako bi svjedočio u nastavku suđenja Tomislavu Merčepu, nekadašnjem pomoćniku ministra policije, a sada optuženiku za ratni zločin nad civilima.

Na klupu za svjedoke, Mustača je dovela funkcija koju je obnašao 1991. U to je vrijeme bio zamjenik predstojnika Ureda za zaštitu ustavnog poretka (kasnijeg Ureda za nacionalnu sigurnost, op.a.), a s te funkcije Mustač je ponešto znao i o (ne)djelima postrojbe pod Merčepovim zapovjedništvom. Nakon što je vijeću suca Majerovića pojasnio kada i kako je ustrojen Ured za zaštitu ustavnog poretka koji je vodio Josip Manolić, Mustač je ponešto kazao i o Merčepu.

– Sjećam se jednog izvještaja koji je došao iz Sigurnosno-izvještajne službe MORH-a. U izvještaju se Merčep spominje kao funkcionalni zapovjednik pričuvne postrojbe MUP-a. Osim toga, u izvještaju se opisivala i zločinačka metodologija postupanja te postrojbe koju su obilježili nasilje i zlouporabe – kazao je Mustač.

Govoreći dalje o Merčepu, Mustač je kazao kako se on ne sjeća je li Merčep bio formalni zapovjednik te postrojbe.

Velika sloboda djelovanja

– No bio je funkcionalni zapovjednik u svakom smislu jer su ga pripadnici postrojbe slušali – kazao je Mustač.

Još je dodao da je ta postrojba imala “poziciju svoje vrste u MUP-u, ogromnu autonomiju ponašanja te da joj je dana velika sloboda djelovanja, što nije bilo uobičajeno”. Uz  Mustača svjedočio je i Milutin Cicvara, kojeg su bili uhitili te dva dana držali pripadnici postrojbe te Ivan Tomašić, nekadašnji zamjenik direktorice Zagrebačkog velesajma. Suđenje se nastavlja 15. lipnja kada bi trebali svjedočiti Josip Manolić, Joško Morić, Ivan Grujić i Željko Tomljenović.

Komentara 31

OB
-obrisani-
17:10 12.06.2012.

U Hrvatskoj se sudi Hrvatima , dok su svi Srbi abolirani, zanimljivo je da cijela UDBA ,partizani, JNA, SIS i svi oni koji su ucestvovali u vlasti 1991 g su sada svjedoci kako su Hrvati ubijali Srbe, cinili zlocine.. OdOd Perkovica, preko Boljkovca, Manolica,Mustaca cijela UDBA i tadasnji SIS HR iz 1991 svjedoci protiv Hrvata danas !! Ovo je zlo koje se nadvilo nad Hrvatskom koje treba u roku dvije godine ocistiti !!

OB
-obrisani-
17:13 12.06.2012.

Hrvatski sud ako je pravedan i ako se poziva na pravo i pravdu prvo bi trebao isporuciti Mustaca i Perkovica Njemackoj a ne pozivati se na ubojice i suditi onim Hrvatima koji su branili i stvarali ovu danasnju Hrvatsku !!

C5
c523h231
17:02 12.06.2012.

Covjek kojeg njemacka policija trazi zbog ubojstva u Hrvatskoj slobodno zivi i na poziv pravosudja svjedoci u procesu koji se vodi protiv Hrvatskih branitelja.Bivsi sluzbenik UDBE.ubojica,krije se od njemacke polcije...!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! To stvarno moze biti samo u Hrvatskoj!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije