Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 10
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Uspješan program

Mentorstvo i podrška: Mala poduzeća pokretač su gospodarstva, evo kako im dati vjetar u leđa

Philip Morris Zagreb
03.04.2024.
u 11:34

Jeste li čuli za pojam društveno poduzetništvo? Iako se radi o relativno novom terminu, riječ je o načinu poslovanja koji predstavlja kombinaciju poduzetničke prakse i vrijednosti koje su usko povezane s društvenom odgovornošću te načelima zaštite okoliša. Ovaj model poslovanja počiva na drugačjim načelima od onih na kojima počiva tržišna ekonomija i za cilj ima ispunjenje društvenih zadaća, osnaživanje zaposlenika i zajedništva, demokratsko donošenje odluka, odgovornost prema zajednici i okolišu… Dakle, riječ je o modelu poduzetništva koji kombinira strategije komercijalnog poduzetništva s ciljevima promicanja društvene dobrobiti, a uz to omogućava gospodarski rast i razvoj na održiv način.

Iako je kao termin relativno nov, društveno poduzetništvo u Hrvatskoj je prepoznato kao važan segment poslovanja koji donosi razliku, što potvrđuje i program „Pokreni nešto svoje“. Riječ je o projektu u kojem ACT Grupa i Philip Morris Zagreb pozivaju hrvatske impact poduzetnike da prijave projekte s pozitivnim društvenim utjecajem, kako bi dobili financijsku podršku i mentoring za razvoj poslovanja. Program „Pokreni nešto svoje“ startao je 2017. godine i do sada je okupio 48 tvrtki, uglavnom startupove, mikro, male ili obiteljske tvrtke kojima je trebala podrška u razvoju poslovanja kako bi dobile vjetar u leđa.

Dva partnera, uspješna priča

ACT Grupa udruga je koja djeluje od 2003. godine i koja je kroz svoje djelovanje pokrenula nekoliko društvenih poduzeća koja su danas ključni dionici društvene ekonomije. Od 2016. godine krenula je suradnja s kompanijom Philip Morris Zagreb pa su zajedničkim snagama već godinu dana kasnije imali prvu generaciju poduzetnika iz programa ''Pokreni nešto svoje''. Ovaj je program jedinstven u Hrvatskoj u nekoliko segmenata, a jedan od njih je mjerenje društvenog povrata ulaganja od samog začetka, odnosno novčana vrijednost koju su sudionici programa stvorili u odnosu na uložena sredstva. Ove je godine Philip Morris Zagreb za razvoj poslovanja u sklopu programa izdvojio oko 90.000 eura, dio sredstava namijenjen je dobitnicima koji će primiti financijsku podršku, no tim se sredstvima osiguravaju i mentorstvo stručnjaka iz ACT Grupe, analiza poslovanja, „jedan na jedan“ mentoring, webinari, uključivanje u alumni zajednicu i snimanje promotivnih videa te rad na medijskoj vidljivosti poduzetnika, čime poduzetnici dobivaju potreban vjetar u leđa.

Velik interes za prijave

Kako je natječaj prepoznat među poduzetnicima, interes za prijave svake godine je velik, a ove je godine stiglo 274 prijava iz svih dijelova Hrvatske, odnosno čak sa 130 različitih mjesta, dok je od ukupnog broja prijavljeno čak 176 poduzetnica.

– Ove smo godine zaprimili niz kvalitetnih prijava, koje su pristigle iz svih krajeva Hrvatske. Posebno smo pozitivno iznenađeni udjelom poduzetnica koje su se prijavile u velikom broju, od 274 pristigle prijave, njih 176 su popunjavale poduzetnice. Izrazito nam je drago što je velik broj žena prepoznao važnost razvoja poslovanja s pozitivnim društvenim utjecajem, što je cilj projekta „Pokreni nešto svoje“. Pred nama je zahtjevan proces vrednovanja i selekcije prijava, prema transparentnim kriterijima programa, nakon kojega ćemo 10. svibnja objaviti popis sudionika ovogodišnjeg programa – rekla je Ana Brigović iz ACT Grupe.

Pozitivan feedback

- Impact poduzetnici nositelji su pozitivne promjene jer prednost daju brizi o društvu i okolišu, doprinoseći održivom razvoju u vlastitom okruženju. Njihovi proizvodi i usluge često pomažu u rješavanju društvenih izazova i koriste zajednici, a istovremeno kreiraju gospodarsku vrijednost svojim poslovanjem. Gradeći na već utemeljenim vrijednostima održivosti i društvene odgovornosti, Philip Morris Zagreb prepoznaje da takav pristup poslovanju zaslužuje podršku i vidljivost. Posebno nam je drago što su iz godine u godinu poduzetnici oduševljeni programom Pokreni nešto svoje, do sada je njih 48 primilo podršku, a ove će je godine primiti još 10 poduzetnika - izjavila je Dijana Najjar Raškaj iz tvrtke Philip Morris Zagreb. Uz brojne benefite programa valja istaknuti kvalitetno umrežavanje s alumni zajednicom, kao i potencijalnim budućim korporativnim partnerima, što ističu i prošlogodišnji dobitnici.

Vanja Perić, osnivačica Pakra d.o.o
Program „Pokreni nešto svoje“ za nas je bio odličan. Ne samo što smo dobili financijsku potporu, naravno, koja nam je važna, ali puno važnije je bilo mentorstvo, povezivanje s drugim ljudima u programu, ali i povezivanje s mentorima koji su nam pomogli s nekim temama, gdje mi nismo bili najbolji, poput marketinga i prodaje.

Nikolina Firm, vlasnica JouJou
– „Pokreni nešto svoje“ nam je puno pomogao u zadnjih godinu dana zato što smo imali velike promjene u svome poslovanju. Program je bio intenzivan i zahtjevan, ali bilo je zabavno i sve smo odradili jako dinamično. Mentori su nam najviše pomogli sa sastavljanjem financijske konstrukcije. Divno je imati mentore poput vas i baš smo uživali u cijelom programu, a još bolje što ćete nastaviti biti naš „joker zovi“.

Ivan Pavić, suosnivač Green Energy Pal d.o.o.
Naučili smo kako se staviti u mindset klijenta, kako ga bolje razumjeti i onda kako mu najbolje prilagoditi proizvod i prodajnu strategiju. U programu valja istaknuti veliki doprinos mentora, korisna predavanja koja su bila fokusirana na stvari koje nam trebaju i ostvarivanje kontakata sa svim sudionicima.

Nositelji promjene

Philip Morris Zagreb ukupno je uložio oko 740.000 eura u razvoj poduzetnika u Hrvatskoj od početka provođenja programa, a već dugi niz godina podržava impact poduzetništvo i održive tvrtke. Jedna od posebnosti ovog projekta je mjerljivost učinka, naime od početka programa mjeri se društveni povrat koji se ostvaruje uloženim sredstvima. Za svaki uloženi euro koji je tvrtka uložila u program ostvareno je čak 3.97 eura društvenog dobra, što je gotovo četverostruki povrat uloženih sredstava.

Sadržaj nastao u suradnji s Philip Morris Zagreb

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije