Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 71
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Đikić o zabrani kretanja:

'Meni nije apsolutno jasno zašto se to uvodi, ne vidim nijedan znanstveni razlog'

Rijeka: Ivan Đikić sudjelovao na znanstvenom skupu o virusu COVID-19
Foto: Goran Kovacic/PIXSELL
1/8
23.12.2020.
u 10:50

Mjere koje imamo sada djeluju. Ono što gledate danas i o čemu govorite, propusnicima i sprečavanja prolaska građana iz jedne županije u drugu, to su klasične mjere potpunog lockdowna, to smo već imali, kazao je Đikić

Znanstvenik Ivan ĐikićRTL Direktu objasnio je pada li broj zaraženih i bez strogih mjera.

"Apsolutno se ne mogu složiti, jer upravo zbog mjera koje smo donijeli prije dva-tri tjedna, a te smo svi mi tražili, pogotovo članovi Znanstvenog savjeta, tu se misli na zatvaranje noćnih klubova, restorana, caffe barova, smanjivanje broja okupljanja, gustoće u javnom transportu, zatvaranje škola i najvažnije, jasne komunikacije prema građanima. Na temelju tih mjera su ovi rezultati izrazito pozitivni i imamo značajan pad broja zaraženih", kazao je Đikić.

"Mi smo uvijek tražili pravilne, pravodobne mjere, jer na temelju podataka koje smo imali početkom 12. mjeseca, a to je bilo 4000 ljudi koji su dnevno u prosjeku zaraživani, da će nam u 12. mjesecu će nam broj umrlih biti 2000, samo u jednom mjesecu. Na temelju tih podataka su svi znanstvenici govorili vladi potrebne su ozbiljne, stroge i pravodobne mjere.

Video: Policija provjerava propusnice

Mjere koje imamo sada djeluju. Ono što gledate danas i o čemu govorite, propusnicima i sprečavanja prolaska građana iz jedne županije u drugu, to su klasične mjere potpunog lockdowna, to smo već imali. Vlada je to pokušavala izbjeći, a sada to uvodi, kad meni nije apsolutno jasno zašto, ne vidim nijedan znanstveni razlog da se te mjere uvode večeras, kada imamo tako značajan pad novozaraženih. O tome možemo govoriti, kada se mjere uvode i na temelju kojih brojeva", rekao je Đikić.

Složio se i s mišljenjem Gordana Lauca koji kaže da trenutne mjere nisu dale ovaj rezultat jer je broj počeo padati nakon dva tjedna. 

"To je točno, unutar dva do tri tjedna prave mjere će vam donijeti rezultate, to je znanstveno potvrđeno, vjerujem da vam podaci govore što je većina znanstvenika govorila. Ne želim ulaziti u rasprave s pojedincima. Pojedinci imaju odgovornost za svoje riječi", rekao je. 

Komentara 13

NI
nikola221
11:51 23.12.2020.

kako si dosadan, shvati da nikome ništa ne predstavljaš

SI
sisavac
12:44 23.12.2020.

do pred dva dana đikan iz paštete viče kako se kasni s mjerama, kako treba čim prije ih uvesti. sad u dva dana što su brojke pale, on ne vidi smisao... pa lijepo druškane, nemaš nikakve odgovornosti prema ničemu i za ništa, lako tebi popovati iz njemačke. što ne popuješ nijemcima, što preko der spiegela, dw-a, faz-a, ne prozivaš javno merkelicu za totalni promašaj što se tiče njemačkih mjera? zašto šutiš tamo gdje živiš, zašto se ne brineš o svojem okruženju, što te brigaju zemlje tipa hrvatske? s istim razlogom možeš komentirati i stanje u grčkoj, kosovu, portugalu. pusti nas na miru. posveti se poslu, prošle su 4 godine od tvojeg zadnjeg otkrića. koje btw. ne znači ništa, nema niti će biti lijeka.

Avatar Cornelius
Cornelius
14:40 23.12.2020.

Kasnite danas sa ovom džikić paštetom. Prošlo je već 10 sati i sad tek prva njegova idio...ta...rija. A Hrvati tužni, već u 6 sati pale kompjutere da saznaju najznačajnije vijesti ovog zapadnoturskog lupetala, a vl tek sad.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije