Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 134
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Forbesovi paradoksi

Meksički narkoboss moćniji od Medvedeva

Joaquin El Chapo Guzman
AFP/PIXSELL
12.11.2009.
u 17:43

Najnoviji Forbesov popis svjetskih moćnika glasovita američkog časopisa opet uspio podijeliti javnost i medije; Na 37. je mjestu terorist Osama bin Laden, čija moć ne slabi.

Jedan od najpoznatijih svjetskih kriminalaca, meksički narkoboss Joaquin El Chapo Guzman našao se, vjerojatno i ne sluteći, na najnovijoj ljestvici 67 najmoćnijih ljudi svijeta u izdanju uglednog Forbesa! Zabuna, greška ili namjera?

Kako čovjeka koji se već dulje krije u zabiti meksičkih planina postaviti na 41. mjesto ugledne ljestvice, i to ispred jednog Dmitrija Medvedeva, ruskog, i Nicolasa Sarkozyja, francuskog predsjednika. No, i Forbes se ogradio: Ovo rangiranje kani započeti kontroverzu i ne želimo da to bude i posljednja riječ...

Obama očekivano na čelu
I dok su gotovo svi ili barem većina očekivali i mogli se kladiti da će američki predsjednik Barack Obama zauzeti apsolutno prvo mjesto na ljestvici moćnika, malo je tko očekivao da će mu društvo praviti poznati svjetski kriminalac. Obama je morao biti prvi jer je njegova osobna popularnost znatno popravila i mišljenje koje o SAD-u imaju ostali stanovnici svijeta.

No, dok Obama i njegova administracija ulažu milijarde dolara u borbu protiv droge, uloga Joaquina Guzmana posve je drukčija. Okružen bespoštednim osobnim čuvarima i ubojicama, već je dugo jedna od najvećih prijetnji meksičkom pravnom sustavu jer predvodi jednu od najmoćnijih narkoskupina, kartel Sinaloa, i među najtraženijim je bjeguncima u Meksiku.

Vlada je i povećavala ponude za informacije koje mogu pridonijeti konačnu hvatanju El Chapa i posljednja se ponuda zaustavila na 2,3 milijuna dolara. U toj nesmiljenoj borbi države i kriminalaca do sada je stradalo više od 14 tisuća ljudi, a sukobi policije i vojske s jedne strane i narkolegija s druge postali su dio meksičke svakidašnjice. Još je jedan Meksikanac, Carlos Slim Helu, na visokom šestom mjestu Forbesove ljestvice.

Riječ je o čovjeku koji je sad na trećemu mjestu u svijetu po bogatstvu. Tvrdi se da ono iznosi oko dva posto meksičkog BDP-a.

Državnici i tvorničari
Na Forbesovoj ljestvici, kao i prijašnjih godina, najviša mjesta zauzimaju čelnici država i velikih tvrtki. Jer, na drugom mjestu, odmah nakon Obame kineski je predsjednik Hu Jintao, treći je nesalomljivi Putin kojeg slijedi Ben Bernanke, direktor američkih Federalnih rezervi, a osnivači Googlea Sergey Brin i Larry Page zaključuju prvu petorku.

Ključne riječi

Komentara 4

Avatar Rubirosa
Rubirosa
18:21 12.11.2009.

Ovako nesto napisati\"Meksički narkoboss moćniji od Medvedeva\" i ostati ziv razmisliti sta je napisano to moze samo piskaralo VL.DA imas imalo sive tekucine dopisao bi direkt --po listi neke \"ugledne\"Forbes kuce--u naslov i stavio pod navodnike ceo naslov\"Ovako smatram da se i sam slazes sa tom gluposcu nad glupostima.(H)

RO
romictea
20:49 12.11.2009.

I kazu Barka Obmana najmocniji, hahahahaha tako je to kod amerikenjaca obmana i prevara je uvijek najmocnija, fuj fuj USA

VE
veles
12:04 13.11.2009.

za mene El Chapo nije kriminalac, ali Obama jest

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije