Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Slovenski Pyros

Medvjed spasio vrstu, a sada ga zbog njegove sposobnosti razmnožavanja hoće ubiti

19.01.2013., Zagreb - Zooloski vrt Zagreb u parku Maksimir pod snjeznim je pokrivacem i tek rijetke zivotinje uzivaju u snjeznim radostima. Smedji medvjed.  Photo: Igor Kralj/PIXSELL
Foto: Igor Kralj/PIXSELL
06.04.2016.
u 10:03

Pyros se i predobro snašao na novom terenu pa nova genetska istraživanja pirenejske medvjeđe družine pokazuju da je u međuvremenu postao otac tri četvrtine medvjeda koji tamo žive jer se pario i sa svojim ženskim potomstvom

Slovenski medvjed Pyros koji je poslan na Pireneje kako bi osnažio vrstu, svojim je reprodukcijskim sposobnostima nadmašio sva očekivanja, a pošto se pari i s vlastitim potomstvom španjolski biolozi razmišljaju da ga kastriraju ili odstrijele kako bi spasili bioraznolikost vrste, piše revija El Mundo de los Pirineos.

Ta je okrutna ideja naišla na zgražanje u Sloveniji odakle je taj medvjed bio poslan na Pireneje u okviru programa jačanja oslabljene populacije smeđih medvjeda u tom području. Zajedno s njim bile su tada donirane i dvije medvjedice, Živa i Velba.

Pyros se i predobro snašao na novom terenu pa nova genetska istraživanja pirenejske medvjeđe družine pokazuju da je u međuvremenu postao otac tri četvrtine medvjeda koji tamo žive jer se pario i sa svojim ženskim potomstvom. Plodni Pyros, kojemu je 27 godina, postao je potpuno dominantan na gorju koje dijeli Španjolsku od Francuske.

Budući da parenje među srodnicima donosi genetske bolesti i slabljenje vrste u Španjolskoj je napravljeno više varijanti za rješenje problema s potentnim mužjakom visokim 210 centimetara i teškim 220 kilograma.

Među njima su odstrijel, kastracija, ali i Pyrosov "izgon" u Sloveniju, čija su društva za zaštitu životinja su promptno reagirala. Ona traže da slovenska vlada u zamjenu za Pyrosa ponudi Španjolskoj mlađeg medvjeda koji bi, nešto suzdržanije, nastavio ondje gdje je Pyros stao, piše u utorak ljubljanski dnevni list "Dnevnik".

Nitko, međutim, ne može reći da Pyros nije ispunio svoju misiju jer je smeđi medvjed u Pirenejima prije njegova dolaska važio za skoro izumrlu vrstu.

>>Medvjed napao lovca kod Moravica u Gorskom kotaru

>>Medvjed se provukao kroz ogradu pa podletio pod auto na autocesti

Komentara 5

DU
Deleted user
10:31 06.04.2016.

Nevjerojatna priča - da je Slovenac negdje postao zavodnik... A da tu nije iz pozadine "dejstvovao" Bosanac!

SL
slovenc007
10:38 06.04.2016.

Koji krvnici mi jim damo međeda, napravijo je red i disciplinu tamo a sad bi ga "ukokaju". E vala ne može!

NE
Nemanadimak
20:33 12.04.2016.

Eto sad je problem sto je prebacio kvote i sto je jako dobar. Tipican primer da Europskoj Uniji nista nije dobro! Moras biti prosjecan da bi ostao ziv, to je nazalost unija :(

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije