Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 25
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Novo vrijeme

Medvedev odlučio: Zbogom, milicijo, vrijeme je za policiju

medvedev
AFP
02.03.2011.
u 18:42

Predsjednik Rusije nada se da će promjenom imena poboljšati ugled policije koja je na lošem glasu zbog sveprisutne korupcije

Rusija prekida i posljednju simboličku vezu s bivšim Sovjetskim Savezom. Naime, ruski je predsjednik odlučio preimenovati policiju u sklopu velike reforme koja je u utorak stupila na snagu radi poboljšanja djelovanja te institucije koja je u središtu brojnih skandala, nasilja i korupcije.

Nazivana “milicijom” od boljševičke revolucije u listopadu 1917., ruske snage reda i mira ponovno će se nazivati policijom. Osim novog naziva, u sklopu reforme predviđa se do kraja godine 20-postotno smanjenje broja policajaca, povišenje plaća i bolji odabir novaka.

Među prioritetnim je ciljevima nove policije borba protiv terorizma, ekstremizma, organiziranog kriminala i korupcije. Prema ispitivanju provedenom potkraj 2010., gotovo polovica Rusa (49 posto) drži da novi zakon ništa neće promijeniti u svakodnevnom radu policajaca, posebice ne u pogledu korupcije. U siječnju je Medvedev izrazio žaljenje zbog sveprisutne korupcije u snagama reda, s obzirom na to da su za trećinu takvih zločina odgovorni policajci, prema službenim statistikama.

Povijesno je milicija označavala oružane postrojbe namijenjene održavanju reda i obrani koje su, za razliku od policije, bile sastavljene od dobrovoljaca ili ljudi koji imaju vojnu obvezu samo u posebnim situacijama. Takav izraz korišten je u socijalističkim zemljama kako bi se pokazalo da nije riječ o represivnom aparatu, nego “narodnim snagama”. Milicija je postojala i u Hrvatskoj za komunizma.

Ključne riječi

Komentara 8

OB
-obrisani-
18:47 02.03.2011.

ovaj mi se ne sviđa, dajte nam Putina

PA
patria
19:26 02.03.2011.

Poslije gotovo sedamdeset pet godina komunističkog zastranjenja u kojemu je Rusija doživjela strahovit gospodarski, demografski, ekološki i moralni debakl uz ogromne ljudske žrtve i velike patnje milijuna i poslije rasula u devedesetima, danas Rusija još uvijek traži samu sebe i svoj identitet, pa u njoj postoji čudna mješavima i sovjetskih i carističkih obilježja i tradicija,a put prema modernizaciji cjelokupnog društva i države još uvijek je zapravo tek u početnim fazama.

OB
-obrisani-
23:18 02.03.2011.

josipovic za razliku od medvedeva zeli u hrvatskoj uvesti miliciju

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije