Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 172
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KREMLJ Prva godišnjica novoga ruskog predsjednika

Medvedev i dalje drži svijeću Putinu

06.05.2009.
u 19:32

Iz različitih anketa i razgovora s ljudima stječe se dojam da je Dmitrij Medvedev stekao određene simpatije, pa i autoritet u ruskoj javnosti premda je malo onih koji smatraju da je u njegovim rukama koncentrirana realna moć, kontrola sustava te utjecaj na vojno-sigurnosne i ine kremaljske klanove koje bi vrhovni vođa Rusije po tradiciji trebao imati. Odnosno – da u tim područjima glavni igrač više nije Vladimir Putin.

Državnik novog kova?!
Iako se u brojnim javnim istupima ističe odmjerenošću i kompetencijom, Medvedevu zasad nedostaje liderske uvjerljivosti, a pitanje je hoće li je ikada i steći. Biračima se, naime, kao predsjednički kandidat nije nametnuo osobnošću, personaliziranim projektima ili nekim osobito upamćenim uspjesima, već time da ga je kao relativno anonimnog državnika, navodno novog kova, biračima predložio stvarni autoritet – Vladimir Putin.

Medvedev se od početka recesije ne libi kritizirati Putinovu vladu o gorućim problemima – od masovne činovničke korupcije do mjera za stabilizaciju tržišta dionica koje je otvoreno nazvao promašajem. No, za razliku od svojih prethodnika, Medvedev ne vadi mast Putinu pred kamerama, a pogotovo je teško zamisliti da bi ga se usudio otpraviti u ostavku, što je bila česta šablona ruskih predsjednika u vremenima kriza.

Za svoj prvi intervju nekoj ruskoj tiskovini Medvedev je prošlog mjeseca odabrao Novaju Gazetu, najjači oporbeni medij u zemlji. Odgovarajući na niz neugodnih pitanja, kakva su se dosad rijetko postavljala čelniku Rusije, Medvedev je zastupao pomirljivo stajalište, ističući nužnost ojačavanja civilnog društva i stvaranja tolerantnijeg ozračja spram oporbe u ruskoj javnosti.

Ne slika se polugol
Pritom je demonstrirao ležerniji, pluralizmu skloniji stil od svog prethodnika koji je u opoziciji i javnim protestima protiv režima često vidio strane agente i različite državne neprijatelje. Privatno, Medvedev zasad nije javno iskazao neke osobite sklonosti odnosno talente: ne izdaje borilačke DVD-e, ne slika se polugol u maskirnim hlačama, ne puca u sibirske tigrove niti iznenada iskazuje izniman slikarski dar. Kad je posrijedi kult ličnosti, Putin je zasad toliko nadmoćan da je Medvedev na početku svog predsjedničkog mandata čak počeo oponašati njegov žestoki stil govora.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije