Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 18
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
piloti u banskim dvorima

Medved: Vlada će iskoristiti sve mehanizme da zaštiti pilote, Srbija se mora suočiti s prošlošću

Foto: Vlada RH
1/3
26.08.2022.
u 16:24

Naglašeno je i kako se Srbija mora suočiti sa svojom prošlošću i odgovornošću za agresiju i zločine velikosrpskog režima.

U Banskim dvorima potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved i ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica održali su sastanak s četvoricom pilota Hrvatskog ratnog zrakoplovstva iz VRO Oluja u povodu podizanja srbijanskih optužnica. Na sastanku su sudjelovali i predstavnici Ministarstva hrvatskih branitelja, Ministarstva pravosuđa i uprave, Ministarstva unutarnjih poslova i Ministarstva vanjskih i europskih poslova te drugih nadležnih tijela.

Na sastanku je istaknuto da Hrvatska od nadležnih srbijanskih tijela nije zaprimila službenu informaciju o podizanju ili potvrđivanju optužnica protiv pilota Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i hrvatskih branitelja. Piloti, kojima srbijanska tijela na teret stavljaju navodna kaznena djela, nisu obaviješteni o pokretanju kaznenoga postupka, niti su u bilo kojoj fazi kaznenoga postupka ispitani, niti je traženo njihovo ispitivanje putem nadležnih tijela Republike Hrvatske.

Foto: Vlada RH


Razgovarajući o daljnjim radnjama i aktivnostima, potpredsjednik Vlade Medved naglasio je da će hrvatska država i njezine institucije, a osobito hrvatska Vlada iskoristiti sve mehanizme koji su joj na raspolaganju da učinkovito zaštiti hrvatske pilote. Kazao je da Srbija ne poštuje osnovna načela pravosudne suradnje te provodi radnje protivne vladavini prava i međunarodnom pravu. Poručio je hrvatskim pilotima da su oni heroji Domovinskog rata te da se mogu osjećati sigurno, jer Hrvatska nikad neće dopustiti da njihova sloboda i prava budu ugroženi zbog politički motiviranog procesa i provokacije Srbije.

Naglašeno je kako se Srbija mora suočiti sa svojom prošlošću i odgovornošću za agresiju i zločine velikosrpskog režima. Domovinski rat i vojno-redarstvena operacija Oluja imali su oslobodilački karakter, čiji je legitimitet i opravdanost potvrdio pravomoćnim presudama i Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju.

Ključne riječi

Komentara 3

HO
homofobic
16:49 26.08.2022.

Vlada nema volje niti odlucnosti stati na kraj velikosrpske aspiracije vladanju teritorijem bivse jugoslavije! Kada bi imala trenutno, bez zvrndanja i prezivanja bi podigla optuznicu za ratne zlocine protiv Ace Vucica, Ace Vulina, i jos nekoliko eksponiranih velikosrba i raspisala medunarodne tjeralice! Sasvim je nevazno da li bi te optuzbe prezivjele test u nekom europskom ili svjetskom sudu jer vazno je da bi osoba s tjeralice bila lisena slobode u stranoj zemlji i strpana u zatvor na neko vrijeme dok se pravna zavrzlama okonca pa ga se pusti nazad u Srbiju. To se tako radi: Nije vazno dobiti sud na kraju nego je vazno nekome zagorciti zivot nabiti osobne troskove i lisiti ga slobode kada se ne nada na neko vrijeme. Ako hrvatske Vlade nisu imale probleme ulaziti u parnice protiv MOLA unaprijed znajuci da ce spor izgubiti samo da se u trenutku pokretanja parnice pokazu pred svojim izbornik masama onda neka im ne bude problem jednom zauvjek zaustaviti pretenzije Srbije upravljanja bivsim kolonijama!

Avatar Dragovit
Dragovit
16:46 26.08.2022.

Impotentnost i servilnost hrvatske diplomacije prema Bruxellesu, Washingtonu i Berlinu pomalo, ali sigurno dolaze na naplatu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije