Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 50
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
identifikacija posmrtnih ostataka u Osijeku

Medved: Suradnja sa Srbijom oko nestalih izostaje, ona je i dalje nikakva

Osijek: Plenković i Medved na završnoj identifikaciji posmrtnih ostataka Domovinskog rata
Foto: Dubravka Petric/PIXSELL
1/10
21.05.2021.
u 10:45

"Imamo 11 riješenih sudbina u 2021., što pokazuje u kojoj mjeri smo umjereni na pronalazak nestalih osoba", kazao je Medved

Premijer Andrej Plenković s potpredsjednikom Vlade i ministrom hrvatskih branitelja Tomom Medvedom nazočit će završnoj identifikaciji posmrtnih ostataka osoba stradalih u Domovinskom ratu u KBC-u Osijek. Ministar Medved tom prilikom dao je izjavu za medije. 

"Nestale su 1864 osobe, 401 je posmrtni ostatak osoba za koje znamo da su stradale, ali ne znamo njihovu sudbinu. Zahvaljujem predsjedniku Vlade koji je došao nazočiti činu suočavanja s istinom. Važno je da je Ministarstvo hrvatskih branitelja donijelo Zakon o nestalima u Domovinskom ratu i ova rješenja primjena su našeg zakona", kazao je Medved.

"Imamo 11 riješenih sudbina u 2021., što pokazuje u kojoj mjeri smo usmjereni na pronalazak nestalih osoba", dodao je. Kazao je da je Vlada usmjerena na pronalazak svih nestalih žrtva. Napomenuo je, što se tiče suradnje sa Srbijom, da je ona nikakva.

"Ponovit ću, nažalost, da suradnja sa Srbijom u pogledu njihova doprinosa izostaje, ona je i dalje nikakva. Naše Ministarstvo uputilo je zadnjih nekoliko godina desetke zahtjeva, izostalo je što su i gdje postupale postrojbe tzv. jugoslavenske armije. Ono što nam nedostaje jest odgovor gdje su završili ti ljudi", kazao je.

"Tijelo Tomislava Balića pronađeno je na vinkovačkom groblju, a nestao je prilikom proboja iz Vukovara, ima 28 godina", kazali su na konferenciji za novinare. 

Premijer Andrej Plenković zahvalio je svima koji su sudjelovali u identificiranju posmrtnih ostataka.

"Obiteljima i onima koji nisu u toj poziciji, kao što je nekoliko obitelji, danas mogu samo kazati da ćemo nastaviti raditi dalje posao dok zaista ne dođemo do podataka o sudbini svih nestalih", kazao je.

Odgovorio je na pitanje što je potrebno učini kako bi Republika Srbija nešto poduzela i surađivala.

"Kontinuirano dižemo tu temu svim kontaktima, na svim razinama kada god postoje susreti. Postoji i bilateralna komisija, postoje neformalni kontakti, postoje ljudi koji nešto znaju. Kao što je rekao potpredsjednik Medved, pozvao je baš sve, bez obzira bili oni u Hrvatskoj ili u nekoj drugoj državi da daju te podatke. To je izrazito važno, da dođemo do istine i mi ćemo na tome inzistirati", rekao je Plenković.

Komentara 40

HU
Hubrvi
11:13 21.05.2021.

Ovdje su na djelu komentatori iz tabora Tomasevica i Grbina. Tim nepismenima treba objasniti, ukoliko ti primitivci i olicje pokvarenosti to uopce radi njihovih glava punih mrzne, mogu ili zele shvatiti da je HDZ bio na prvim crtama obrane Domovineine i da nije bilo HDZ-A, danas nebi bilo Hrvatske. A Medved je dobrovoljac Domovinskog rata, uvijek kao clan Tigrova na prvoj liniji bojisnice, zalazuci svoj zivot za slobodu Hrvatske, boreci se i za tu slobodu, da bi i degenerici mogli njihove prizemne porive javno komumiciirati.

Avatar Idler
Idler
10:55 21.05.2021.

A jel kaj moreju pripomoć - koalicijski partneri ?

MA
malosutra12
22:17 21.05.2021.

Samo naivci mogu zamišljati da će zločinci priznati gdje su žrtve koje su pobijali, jedini način da se pohvataju zločinci i na njihov zločinački način ih prisiliti da priznaju

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije