Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
DAN POBJEDE

Medved o komemoraciji za srpske žrtve Oluje: Nikome nije zabranjeno komemorirati

Tomo Medved
Foto: Hrvoje Jelavić/PIXSELL
05.08.2017.
u 13:43

Uvijek moramo naglašavati da smo bili podvrgnuti brutalnoj agresiji, da su naši ljudi, branitelji, dragovoljci i civili gubili svoje živote samo zato što su Hrvati - kazao je Medved

Ministar branitelja Tomo Medved je komentirajući sutrašnju komemoraciju za srpske žrtve vojno-redarstvene operacije Oluja u Uzdolju kod Knina, izjavio kako nikomu nije zabranjeno komemorirati.

"Nikome nije zabranjeno komemorirati, nikome nije zabranjeno odavati počast svojim žrtvama jer žrtva je žrtva," rekao je ministar Medved novinarima na Kninskoj tvrđavi.

Naglasio je kako hrvatski branitelji i domoljubi svake godine na današnji dan u cijeloj Hrvatskoj dostojanstveno obilježavaju taj dan koji, kako je rekao, možemo slobodno opisati kao "dan s najvažnijom porukom i učinkom u novijoj hrvatskoj povijesti".

Na novinarski upit da li bi hrvatski državni vrh 22 godine nakon Oluje trebao sudjelovati i na tim komemoracijama srpskim civilnim žrtvama, Medved je kazao kako je to dio politike.

"To je odluka svakog dužnosnika i to je u konačnici dio politike. Ja želim vrlo jasno kazati kao hrvatski branitelj i ministar hrvatskih branitelja: Ovo (5. kolovoza) je naš sveti dan," istaknuo je Medved.

Dodao je kako su hrvatski branitelji ponosni na "svakog našeg pripadnika i na svaku našu žrtvu i odajemo im počast i poštovanje." U tom je kontekstu Medved rekao kako je prije vojno redarstvene operacije Oluja od 1991. godine Hrvatska imala 14.000 žrtava.

"Uvijek moramo naglašavati da smo bili podvrgnuti brutalnoj agresiji, da su naši ljudi, branitelji, dragovoljci i civili gubili svoje živote samo zato što su Hrvati i da smo u četiri godine pod mudrim vodstvom prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana i odlučnošću hrvatskog čovjeka i svih domoljuba u četiri godine stvorili respektabilne sposobnosti i proveli 5. kolovoza 1995. operaciju Oluju kojoj se cijeli svijet divi i koja se proučava na eminentnim vojnim učilištima," rekao je Medved.

Komentirajući sinoćnje poruke srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića da više nikad neće dopustiti Oluju te da je to zločin i da je u 70 godina u Hrvatskoj nestalo milijun Srba, Medved je rekao kako vlast u Hrvatskoj ne odgovara na provokacije. "Mi kao odgovorna vlast u Republici Hrvatskoj ne odgovaramo na provokacije," kazao je Medved.

"Moramo se vratiti na razdoblje prije operacije Oluja kada su tolike tisuće nevinih žrtava izgubile život zbog jedne sulude politike koja je izvršila agresiju na Hrvatsku. U konačnici Hrvatska je 27 godina samostalna i suverena i pozivam sve one koji se pokušavaju uplitati u unutarnje odnose Hrvatske da se pozabave svojim problemima," poučio je Medved.

I ministar obrane Damir Krstičević je komentirao najave o komemoriranju civilnih žrtava Oluje rekavši kako Hrvatska nije željela rat. "Mi nismo željeli rat, branili smo se teško i pale su ogromne žrtve. Danas još jednom kažem - ne slavimo rat, slavimo mir i slobodu u našoj Hrvatskoj," poručio je Krstičević.

Ključne riječi

Komentara 18

Avatar Poskok
Poskok
15:03 05.08.2017.

kad srbi koji zive ili dodju u hrvatsku i ubijaju gradjane hrvatske i pritom poginu onda nisu podnijeli zrtvu i tu takozvanu komemoraciju treba zabraniti.

TR
TrvtkoKomadina01
14:20 05.08.2017.

Među srbima nije bilo nevinih žrtava, jer neprijateljska histerija prema hrvatskom narodu žarila je od malih do starih. Stara srpkinja nakon Oluje je šmajserom pokosila kolege branitelje koji su joj nosili hranu na kućni prag.

VA
vadis
14:20 05.08.2017.

Dan 5 kolovoza treba obiljeziti, kao dan oslobadjanja hrvatskih teritorija od pobunjenika Srba i njihovih pomagaca iz Srbije. Ali, pri tome treba imati mjeru i ne biti bahat. Treba prepoznati i stradanja nevinih Srba. Moraju se iztraziti pocinjeni zlocini nakon Oluje, zlocince po zakonu treba kazniti. Pobjednik koji ne zna prastati, koji u pobijedi ne zna biti dostojanstven i velikodusan sije sjeme novih zala i nevolja.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije