Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
kršenje međunarodnog prava

Međunarodna istraga: Policijsko ubijanje Afroamerikanaca predstavlja zločin protiv čovječnosti

Black Lives Matter Protest
Foto: Stefani Reynolds/Newscom/PIXSELL
1/3
27.04.2021.
u 09:34

Stručnjaci pozivaju Međunarodni kazneni sud (ICC) da pokrene istragu protiv SAD-a zbog zločina protiv čovječnosti

Sustavno ubijanje nenaoružanih Afroamerikanaca od strane policije predstavlja zločine protiv čovječnosti koji bi trebali biti istraženi i procesuirani u skladu s međunarodnim pravom, utvrdilo je istraživanje vodećih stručnjaka za ljudska prava iz cijelog svijeta. U izvještaju, stručnjaci pozivaju tužitelja Međunarodnog kaznenog suda da pokrene hitnu istragu.

U izvještaju na 188 stranica, stručnjaci za ljudska prava iz 11 zemalja drže SAD odgovornim za, kako kažu, dugu povijest kršenja međunarodnog prava koja se u nekim slučajevima uzdižu na razinu zločina protiv čovječnosti. Ukazuju na, kako navode, "policijska ubojstva" i "teško oduzimanje fizičke slobode, mučenje, progon i druga neljudska djela" kao sustavne napade na Afroamerikance. 

"Ispitali smo sve činjenice i zaključili da u SAD-u postoje situacije koje traže hitan nadzor Međunarodnog kaznenog suda (ICC)", rekla je za The Guardian Hina Jilani, jedna od 12 povjerenika koji su vodili istragu. 

Između ostalih nalaza, stručnjaci optužuju SAD za kršenje svojih međunarodnih obveza vezanih za ljudska prava, kako u smislu zakona koji reguliraju policiju, tako i u praksi službenika za provođenje zakona, toleriranje "alarmantnog nacionalnog obrasca nesrazmjerne upotrebe smrtonosne sile" protiv Afroamerikanaca te za djelovanje u "kulturi nekažnjavanja“ u kojoj policajci rijetko odgovaraju.

Jilani, koja je predsjednica Svjetske organizacije protiv mučenja, rekla je da je prošlotjedna presuda o ubojstvu Georgea Floyda potkrijepila njihova stajališta. 

"Pojasnilo nam je da uporaba sile tijekom uhićenja pojedinca nije samo dehumanizacija, već očito predstavlja mučenje i potencijalni gubitak života", navela je. 

Nakon prosvjeda "Black Lives Matter", pokrenuta je peticija UN-u za provođenje službene istrage. Međutim, pod intenzivnim pritiskom Trumpove administracije, UN se suzdržao od uvlačenja u raspravu. Potom su se okupile odvjetničke organizacije te pokrenule neovisnu istragu. 

Jilani je rekla da je kao rođena Pakistanka koja je sudjelovala u mnogim istragama UN-a upoznata s izvještajima o ekstremnoj brutalnosti od strane zakona. "Čak su i meni svjedočenja koja smo čuli u SAD-u bila izuzetno uznemirujuća. Bila sam zatečena činjenicom da ova zemlja, koja tvrdi da je globalni pobornik ljudskih prava, sama ne poštuje međunarodno pravo", navela je. 

Povjerenici su postavili niz zahtjeva američkoj vladi. Žele demilitarizaciju lokalnih policijskih snaga i zabranu upadanja u domove bez upozorenja. Također, pozivaju tužitelja ICC-a da pokrene istragu protiv SAD-a zbog zločina protiv čovječnosti. 

VIDEO Objavljene snimke policijske brutalnosti: Ubili su ga, George Floyd nije se opirao uhićenju!

Ključne riječi

Komentara 16

SI
sisavac
09:42 27.04.2021.

vidim, neki su čude nasilju u najnasilnijoj zemlji svijeta... policijsko ubijanje afroamerikanaca... jel znate što to znači? a što je istina? da 90% ubijenih afroamerikanaca, tzv. crnaca, je ubijeno od strane crnih policajaca. činjenice, statistika, sve se zna. godišnje u americi ti mirni afroamerikanci ubiju u prosjeku blizu 100 policajaca. opet uglavnom crnaca. afroamerikanaca. kako vam drago. ni jedan izraz nije dobar, ni kulturan. govorimo o ljudima. ali postoje razlike, uvijek su bile, i nikad ih se nećemo riješiti. to je evolucija, priroda, različitosti znače razvoj, napredak. kao što imamo pasmine konja, krava, koza, tako je i sa ljudima. postoje razlike, vidljive su. ako se pravimo da ih nema, radimo još veći problem. eto, svi kao znamo da je prekomjerna debljina loša, uzrokuje teže zdravstvene probleme. međutim, vi ne smijete debelome reći da je debeli, može vas tužiti za vrijeđanje. u školi propagirate zdravu hranu, da bi se smanjila pretilost djece, al opet ne smijete prozivati nikoga radi debljine.

IG
igorl
09:53 27.04.2021.

"Sustavno ubijanje crnaca"? Dakle - imaju sustav koji nalaze da ako vidis crnca - privedes ga i odvedes u konc logor kako bi ga ubio? Ili je to vise nalik na - vidis naoruzanog crnca kako mase nozem ili pistoljem i pucas prije nego on upuca tebe? Svaki murjak u US ima kameru koja sve snima i iskreno mi nije jasno zasto se ljudi toliko bahate policajcima. Uopce mi nije cudno sto sporadicno netko i bespotrebno strada.

ŠO
šolman
10:25 27.04.2021.

Srećom, u Pakistanu iz kojeg dolazi gđa Hilali je sve na razini.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije