Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 192
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
svijet se umiješao

Međunarodni sud istražit će Gadafijevu smrt, pokop odgođen

gadafi ubijen (1)
Foto: Reuters/PIXSELL
1/6
21.10.2011.
u 09:03

Kad god to bude, Gadafi će biti pokopan s poštovanjem u skladu s islamskom tradicijom, ali njegov pokop neće biti javan

Beživotno tijelo Moamera Gadafija bit će tajno pokopano, ali prema novim informacijama, čini se da to neće biti danas.

Libijski čelnik potvrdio je da je pokop ubijenog Moamera Gadafija odgođen dok njegovu smrt ne istraži Međunarodni kazneni sud. Mohamed Sayeh, član vlade Nacionalnog prijelaznog vijeća, objasnio je, prenosi Guardian, da će „treća strana doći u Libiju i provjeriti sve podatke i papirologiju“.

Objasnio je i da će Gadafi biti pokopan s poštovanjem u skladu s islamskom tradicijom, ali njegov pokop neće biti javan.

Pokop svrgnutog vođe trebao se dogoditi u sljedećih nekoliko sati. Rano jutros libijski dužnosnici još uvijek nisu bili sigurni gdje i kako će pokopati Gadafija, javlja BBC. Špekulira se da će pukovnik biti pokopan na moru, baš kao i Osama bin Laden jer vlasti žele spriječiti da se njegov grob pretvori u svetište.

Njegovo se tijelo još uvijek nalazi u Misrati, a vlasti se ograđuju od sumnji da je Gadafi smaknut.

Amnesty International traži nezavisnu i nepristranu istragu njegove smrti.

U sljedećih nekoliko sati također se očekuje NATO-ova objava završetka kampanje u Libiji. Francuski ministar vanjskih poslova Alain Juppe kazao je da se savezna vojna operacija u Libiji može smatrati okončanom zbog smrti svrgnutog vođe.

– Vrijeme je za početak nove Libije, ujedinjene Libije – smatra premijer Nacionalnog prijelaznog vijeća Mahmoud Džibril i dodaje: – Jedan narod, jedna budućnost!

Oslobođenje upravo te ujedinjene nove Libije bit će objavljeno sutra, javlja Reuters, a s tim počinje i otkucavati vrijeme za pripremu novih izbora.

Libijski veleposlanik u SAD-u tvrdi da bi Nacionalno vijeće i Libijci bili sretniji da je Gadafi uhićen živ kako bi odgovarao za svoje zločine.

Pukovnik Moamer Gadafi rođen je u Sirtu i, kada je zavladao Libijom, od nevažnog ribarskog sela pretvorio je taj grad u drugi najvažniji u zemlji. Jučer, nakon brutalnog, ali beznadnog zadnjeg pokušaja otpora, Sirt je postao i mjesto gdje je umro.

Protekla tri tjedna, dok još nije bilo poznato gdje se točno nalazi Gadafi, borci nove libijske vlade bili su zbunjeni upornošću i stalnim otporom malobrojnih Gadafijevih pristaša preostalih u njegovu rodnom gradu. Zarobljeni u priobalnom području širokom samo nekoliko stotina metara odbili su se predati čak i kada se pobjeda snaga Libijskog prijelaznog vijeća činila neizbježnom.

Čini se da je svijet dobio svoj odgovor. Ti su borci branili svog vođu.

Polugolo i okrvavljeno Gadafijevo tijelo kao ratni plijen dostavljeno je u Misratu, grad zapadno od Sirta, koja je zbog opsade i mučenja koja su provodili Gadafijevi sljedbenici simbol pobunjeništva.

Nekoliko je verzija kako je skončao jedan od najdugovječnijih diktatora koji je Libijom čeličnom rukom vladao pune 42 godine. Prema jednoj verziji, u noge ranjenoga Gadafija slučajno su tijekom pretrage podzemnih tunela sagrađenih ispod grada pronašli pobunjenici koji su zapucali čim su ga vidjeli, a prema drugoj uhićen je živ te je ubijen u unakrsnoj vatri snaga Prijelaznog vijeća i njegovih lojalista.

Sve o jučerašnjim događajima u Sirtu možete pročitati ovdje.

Ključne riječi

Komentara 1199

MO
Mobilfunk
23:17 21.10.2011.

ovo moram zahvaliti mojim hrvatskim genima ovakve stresove samo hrvat cooool prezivi i jos zaradi kad zidovi za nas saznaju pojest ce si guzicu

OB
-obrisani-
01:33 22.10.2011.

Desi Slava-kukavica

OB
-obrisani-
23:17 21.10.2011.

baš je naprasito otišla http://www.youtube.com/watch?v=P2Sxomr-EDw

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije