Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ICC pokrenuo istragu

Međunarodni kazneni sud pokreće istragu ratnih zločina u Keniji

Kenija
REUTERS
05.11.2009.
u 13:11

Međunarodni kazneni sud otvorio je istragu zbog nasilja koje je eskaliralo nakon izbora koji su održani krajem 2007. godine. Istraga će biti usmjerena prema političkoj eliti u zemlji koju se sumnjiči za organiziranje raznih napada i kriminalnih djela u kojima je poginulo više od 1300, a protjerano najmanje 300.000 osoba.

Međunarodni kazneni sud otvorio je istragu zbog nasilja koje je eskaliralo nakon izbora koji su održani krajem 2007. godine. Predsjednik međunarodnoga sudskog tijela, Louis Moreno-Ocampo odlučio se na taj postupak nakon što se sastao s kenijskim predsjednikom i premijerom koji su pokazali spremnost za suradnju sa sudom.

Istraga će biti usmjerena prema političkoj eliti u zemlji koju se sumnjiči za organiziranje raznih napada i kriminalnih djela u kojima je poginulo više od 1300, a protjerano najmanje 300.000 osoba.

Ocampo je svoju odluku objavio na konferenciji za novinare koja je održana neposredno nakon sastanka s političkim vrhom.

- Obavijestio sam ih kako ću zatražiti da se u prosincu pokrene istraga te da je to postupak utvrđen rimskim ugovorom - rekao je Ocampo.
Rimski statut postavio je temelje za međunarodni kazneni sud u Den Haagu. Nadalje omogućava da se kriminalcima i zločincima sudi pred međunarodnim sudskim tijelima ako se utvrdi da pravosudni organi u državi nisu u stanju ili ne žele procesuirati osumnjičene.

- Objasnio sam predsjedniku Kibakiju i premijeru Odingi da smatram kaznena djela u Keniji ratnim zločinima te da stoga postoji mogućnost pokretanja međunarodne istrage - dodao je predsjednik ICC-a.

Iako je postignut dogovor između kenijskoga političkog vodstva i bivšeg tajnika UN-a Kofija Annana da se uspostavi sud koji bi bio u stanju pred lice pravde izvesti ratne zločince, to se nije dogodilo. Nakon toga Kofi Annan je ICC-u predao popis desetero osumnjičenih čiji identitet nije poznat.

Ključne riječi

Komentara 1

UK
Ugo Kajvez
11:33 06.11.2009.

A kad će pokrenuti sud zbog zločina u iraku? ----- preko 1,5 miljun mrtvih!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije