Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Traže bolje uvjete

Međimurske obitelji iseljavaju se zbog loših uvjeta školovanja

'29.05.10., Cakovec- Ovih dana aktualno je sastavljanje razreda nakon presude o segregaciji u skolama koje pohadjaju i romska djeca. Ravnatelji skola odbijaju sastaviti iskljucivo mijesane razrede, ka
'Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL'
30.05.2010.
u 14:05

- Kći nas je molila da je vozimo u područnu školu, iako je matična svega 200 metara od kuće, jer tamo ima puno bolje uvjete za rad - kaže Ž. Kofjač iz Macinca

Više od 200 djece u Međimurskoj županiji upisano je u osnovnu školu izvan svog grada ili općine, pa svakodnevno putuju i do desetak kilometara. Razlozi su svakojaki, no dio roditelja, a takvih je, neslužbeno doznajemo, sve više, ne želi da im djeca idu u razred u kojem sjedi i veći broj učenika romske nacionalnosti. Službeno se takva informacija nigdje ne može dobiti, jer roditelji navode druge razloge, no najveći broj učenika koji se upisuju u druge škole zabilježen je u općinama u kojima su smještena najveća romska naselja - Pribislavec, Macinec, Mala Subotica... Roditelji četvero djece iz Držimurca-Strelca djecu žele upisati u Malu Suboticu, iako im je područna škola u krugu od kilometra, a do matične je više od pet kilometara. Željko Kofjač iz Macinca kćer je upisao u školu u Gornjem Hrašćanu.

– Kći nas je nakon trećeg razreda molila da je vozimo u područnu školu, iako je matična svega 200 metara od kuće, jer tamo ima puno bolje uvjete za rad. Bojim se da će sve više roditelja djecu upisivati u okolne škole – kazao je Ž. Kofjač. I u udruzi Roditeljsko krilo iz Pribislavca ističu da neki roditelji djecu voze u Čakovec jer im žele pružiti bolje uvjete. U razredima u kojima su učenici Romi koji ne znaju hrvatski jezik, ostala djeca su, tvrde, zakinuta, jer im nastavnik ne može posvetiti isto onoliko vremena kao u odjeljenju u kojem svi govore hrvatski. Aktualan je upis u 1. razrede u škole u kojima su i romska djeca. Na jesen će se u njih upisati 317 prvašića, od kojih 187 romske nacionalnosti. Ministarstvo, bojeći se novih tužbi za segregaciju, traži da se ne sastavljaju razredi u kojima su isključivo romska djeca, nego da se pomiješaju Romi i Hrvati. Vijeće roditelja u OŠ Macinec zatražilo je da se integracija provede tako da u odjeljenju budu učenici hrvatske nacionalnosti i nekoliko Roma, a nikako obrnuto. Ako Ministarstvo na to ne pristane, ravnateljica Božena Dogša upozorila je na opasnost da roditelji djecu upišu u škole izvan Macinca. – Ne odlaze samo djeca u druge škole. Iseljavaju se cijele obitelji – naglašava B. Dogša. Ravnatelj OŠ Orehovica Branko Sušec tvrdi da svega nekoliko djece putuje u druge škole.

– Nemam informacija da je razlog to što u školi imamo velik broj učenika romske nacionalnosti – kaže B. Sušec. U javnosti se pojavila informacija da je školama poslan naputak da ne upisuju djecu iz drugih općina i gradova. U Međimurskoj županiji tvrde da takav interni naputak ne postoji. Odbijenica se može dobiti samo ako bi se odjeljenje moralo cijepati na dva zbog povećanja broja učenika.

Ključne riječi

Komentara 1

OB
-obrisani-
19:04 03.06.2010.

mali cigančići za vrijeme nastave prde,pokazuju svoje genitalije u školi su samo do užine tad se nejedu i većina ih ode doma,rijetki su koji pišu zadaće,neznaju hrvatski ,zbog toga stvarnotreba njih u posebna odeljenja dok se god ne socijaliziraju,kod ocjenivanjaa ciganima se treba ocjena pokloniti kako bi prolazili u više razrede made neznaju brojiti do deset ma kamoli čitati ...čemu onda to

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije