Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 162
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Droge

Međimurje: Počinju se drogirati sa 16, a pomoć zatraže s 26 godina

'26.06.2012, Slavonski Brod - Policija na podrucju opcine Slavonski Samac u BP zupaniji otkrila i zaplijenila veliki nasad indijske konoplje tipa kanabis-marihuana. Photo: Ivica Galovic/PIXSELL'
'Ivica Galovic/PIXSELL'
30.06.2013.
u 09:43

- Veliki problem i dalje ostaje korištenje sintetičkih stimulansa i novih droga, među kojima su posebno popularni sintetski kanabinoidi - ističe dr. Uvodić-Đurić

 

Policijska uprava međimurska zaplijenila je ove godine 1300 grama sušene marihuane i 44 indijske konoplje u rastu, a zabilježeno je i 29 kaznenih djela, te 19 prekršaja. Na terenu su obavili 31 slučaj zapljene droga.

- Trend je takav da heroina na tržištu ima jako malo, a ove godine nismo uopće ni imali zabljenu te droge - kaže Zlatko Baranašić iz PU međimurske. Da je heroin i intravenozno uzimanje droga u padu, potvrđuje i liječnica Diana Uvodić-Đurić iz zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije.

- Veliki problem i dalje ostaje korištenje sintetičkih stimulansa i tzv. novih droga, među kojima je posebno popularno korištenje sintetskih kanabinoida - napominje dr. Uvodić-Đurić. Riječ je drogi koja se u žargonu naziva \"skunk\". Lani je tretmanu u ZJZ-u bila 101 osoba, 84 muškog i 17 ženskog spola. Srednja dob prve uporabe nekog ilegalnog sredstva je oko 16 godina, a prvog dolaska na liječenje 26.

- Dakle, između početka drogiranja i traženja pomoći prođe punih deset godina! Roditelji najčešće prekasno saznaju, a gotovo roditelja sazna nakon tri do četiri godine drogiranja djeteta - upozorava dr. Uvodić-Đurić in dodaje kako je izuzetno rijetka pojava da se put u ovisnost započne nekom od ilegalnih droga. Prekomjerno pijenje alkohola i pušenje najčešće su prvi korak prema eksperimentiranju s ilegalnim sredstvima ovisnosti. Psihologinja Berta Bacinger-Klobučarić napominje da su mladi najrizičnija populacija za konzumiranje droga.

- Motivi im mogu biti radoznalost bez kritičnosti, želja da se iskažu zrelima, odraslima i nezavisnima, nedostatak područja pozitivne afirmacije i bunt - ističe. Vrlo je važna i edukacija roditelja.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije